Slovenija
3507 ogledov

Spremembe glede prevoza otrok

Otrok v avtu
DZ je danes sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki bo omilila nekatere zahteve pri prevozih določenih skupin otrok.

Po novem pri prevozu več kot pet otrok znotraj razširjene družine ne bo več potreben tahograf, enako pri vseh prevozih do osmih otrok.

Predlog novele je v parlamentarni postopek vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Mojco Žnidarič (SMC). Kot razlog so navedli, da v Sloveniji trenutno za prevoze otrok veljajo enako stroga pravila kot v profesionalni prevozni dejavnosti, kar se jim ne zdi smiselno.

Z novelo so tako v zakon med izjeme, ki ne predstavljajo skupine otrok, za katere veljajo strožje omejitve pri prevozu, uvrstili pet in več otrok razširjene družine do vštetega tretjega kolena. Tako bo lahko posameznik na tekmo peljal svoje otroke, pa tudi otroke svojega brata ali sestre, ne da bi potreboval tahograf ali posebne oznake.

Ne le prevozi društev

Novela določa tudi, da uporaba tahografov ni obvezna za prevoze skupin otrok, ki se izvajajo z vozili, zasnovanimi in izdelanimi za prevoze največ osmih potnikov poleg voznika. Sprva je bil sicer predlog, da bi slednje veljalo samo za društva, zveze društev in nevladne organizacije, a so zaradi načela enakosti poslanci določbo z dopolnilom v torek v drugi obravnavi razširili na vse.

Proti noveli so že od začetka nastopili v Levici in SAB. Andrej Rajh (SAB) je med drugim opozoril, da je mesečni strošek za tahograf od 15 do 20 evrov, zato se sprašuje, ali je tak dokaj nizek mesečni strošek lahko protiutež varnosti v cestnem prometu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Marcelko 19:33 18.junij 2020.

    Bravo, vse za povečanje varnost otrok. Jutri bo na mizi predlog za dovoljeno dozo alkohola 1mg. To se zgodi, ko se nesposobna babura gre politiko.