Slovenija
36 ogledov

Spremenili sestavo sezonskega cepiva

Najprimernejši čas za cepljenje je konec oktobra ali novembra. (Foto: Anže Petko Žurnal24 main
Danes se začenja cepljenje proti sezonski gripi. Sestava cepiva se je letos spremenila – v cepivo so vključili tudi zaščito pred virusom nove gripe.

Veronika Učakar z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) je za zurnal24.si povedala, da so letos v sezonsko cepivo poleg površinskih beljakovin gripe A/H3N2 in influence B vključili tudi beljakovine pandemskega virusa A/H1N1, ki se je lani razširil po vsem svetu.

Cena cepiva
Stroške cepiva za bolnike s kroničnimi obolenji, ki so opredeljena v letnem Programu imunoprofilakse in kemoprofilakse in za osebe starejše od 65 let, krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), tako da te osebe plačajo le storitev, za katero je dogovorjena cena 7 EUR. Za samoplačnike je cena cepljenja proti gripi 12 EUR. Cepljenje bo potekalo v večini območnih zavodov za zdravstveno varstvo, ambulantah zdravstvenih domov in zasebnih zdravnikov ter v nekaterih domovih za starejše občane.

Cepivo ne povzroča še hujše oblike gripe
"Sestava treh antigenov se v cepivu proti sezonski gripi sicer vsako leto spreminja v skladu z priporočili Svetovne zdravstvene organizacije, zato da zavaruje pred virusi gripe, katerih kroženje se predvideva, ostale sestavine cepiva pa se ne spreminjajo," je povedala Učakarjeva. Na IVZ zagotavljajo, da cepivo proti gripi ne more povzročiti "še hujše oblike gripe", ker ne vsebuje živih virusov gripe.

V zadnjih sezonah naj bi se po podatkih IVZ cepilo okoli 160 tisoč ljudi letno. "Nedvomno si želimo, da bi bilo število cepljenih oseb še višje,vsaj med kroničnimi bolniki in osebami starejšimi od 65 let. Število cepljenih v teh skupinah je pri nas še vedno nizko v primerjavi z državami zahodne Evrope," pravi Učakarjeva, ki dodaja, da cepljenje prepreči gripo pri 70-90 odstotkih odraslih mlajših od 65 let, pri cepljenih starejših osebah in kroničnih bolnikih pa prepreči hospitalizacijo zaradi pljučnice in gripe pri 30-70 odstotkih takšnih oseb.

Gripa usodna za kronične bolnike
"Sezone gripe so lahko različne, tako se ocenjuje, da v posamezni sezoni lahko zaradi gripe zboli od pet pa celo do deset odstotkov prebivalstva. Gripa je predvsem problem pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, kjer lahko poslabša osnovno kronično bolezen, ki ima lahko zelo težak potek z zapleti in celo smrtnim izidom," pravi Učakarjeva, ki pa dodaja, da je smrt samo zaradi gripe zelo redka.

Najprimernejši čas za cepljenje je konec oktobra ali novembra, saj se pri nas gripa pojavlja ponavadi proti koncu novembra ali v decembru ter tudi v januarju, pravi Učakarjeva. "Neželeni učinki po cepljenju proti gripi se pojavljajo zelo redko in navadno izginejo v nekaj dneh. Nekaj ur po cepljenju se lahko pojavi kratkotrajna povišana telesna temperatura, slabo počutje, včasih pa tudi oteklina, rdečina in bolečina na mestu cepljenja," še sporočajo z IVZ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.