Slovenija
27 ogledov

Spremljajte svoje nakupe

Bankomat Saša Despot
"Skrbno pregledujte svoj bančni račun in spremljate evidenco svojih nakupov," je zapisano na spletni strani SKB. Na delu so nepridipravi.

"Priporočamo vam, da skrbno pregledujete svoj bančni račun in spremljate evidenco svojih nakupov. V zadnjem času smo zaznali povečano aktivnost kraje podatkov z bančnih kartic na bankomatih različnih bank po Sloveniji in aktivnost kriminala s skimming napravami na bankomatih," je zapisano na spletni strani SKB banke.

Komitentom svetujejo, da ob dvigu denarja na bankomatu ravnajo skrbno in ne vlečejo kartice iz reže, temveč počakajo, da bankomat kartico sprosti sam. "Če opazite kaj nenavadnega, pritrjenega na ohišje bankomata, obvestite poslovalnico, klicni center SKB TEL (01) 471 55 55 ali policijo na številko 113," opozarjajo v SKB.

"V primeru suma zlorabe vas bomo obvestili in skupaj preverili transakcijo, če pa sami opazite kaj nenavadnega, se obrnite na vašo matično poslovalnico. V primeru dokazane zlorabe vam vse povzročene stroške povrne banka, tudi izdelavo nove bančne kartice," še dodajajo.

Na Abanki imajo bankomati zaščito
Vprašanje, ali tudi pri njih prihaja do podobnih zlorab, smo naslovili na nekatere banke.

Odgovorili so nam iz A banke, kjer pravijo, da "so bankomati, ki so v lasti Abanke, opremljeni z antiskimming zaščito in so EMV nadgrajeni, zato do zlorab v zadnjem času ni prihajalo. Stranke vedno opozarjamo, da naj dobro zakrivajo vnos PIN-kode na bankomatu."

Na Sparkasse prejeli obvestilo
Iz Banke Sparkasse d.d. so nam sporočili, da so v zadnjem času, v sklopu stalnega obveščanja o nadzoru in dogajanju na bankomatih,  od Bankarta dobili sporočilo o nameščenih napravah "skimmin" in o sumu zlorabe bančnih kartic komitentov na različnih bankomatih po Sloveniji.

"Uporabnikom svetujemo veliko previdnost pri uporabi bančnih kartic, preverjanje morebitne namestitve čitalnih naprav in malih kamer na bankomatih in dobro zakrivanje tipkanja kode PIN na bankomatu ob dvigu gotovine," pravijo na Sparkasse d.d..

Zasledili več sumov skimming naprav
Pri Novi KBM so potrdili, da so aprila zasledili več sumov prisotnosti skimming naprav na bankomatih, postavljenih v manjših krajih v okolici Maribora, Slovenske Bistrice, Ljubljane in Murske Sobote. V večini primerov skimming naprave sicer niso bile zasežene, a v banki sumijo, da so bile na bankomatih nameščene.

Svoje komitente zato pozivajo k previdnosti."Komitentom za dodatno varnost priporočamo uporabo storitve SMS varnostnih sporočil za vse plačilne kartice. Na tak način si komitenti zagotovijo višjo raven poslovanja s plačilno kartico, preko SMS sporočil pa so obveščeni o vsaki transakciji, opravljeni na bankomatu, POS terminalu, na spletu, preko telefona, v Sloveniji in v tujini," so zapisali v Novi KBM.

Na odgovore ostalih bank in odgovor Generalne policijske uprave, koliko prijav so že prejeli, še čakamo.

Komentarjev 2
  • Alb 14:50 05.december 2011.

    Lahko se samo zamislite kaj vse se lahko zgodi na bankomatu. Skiming je preteklost :http://forumi.siol.net/showthread.php?t=39523&page;=3

  • kitajskizid 07:55 17.junij 2011.

    Pomagaj si sam...Novinar bi se lahko pozinimal še po ponudbi bank, ki vse ponujajo storitev ko ti zacinglja na GSM-ju vsakič ko se zgodi transkacija na bankomatu ali na posu. Tako že po prvi nepravi transakciji lahko blokiraš kartico.<br ...prikaži več />http://www.bankart.si/si/ponudba/procesiranje_prometa_placilnih_kartic/varnostno_sms_sporocilo/