Slovenija
108 ogledov

"Spremljali smo slovenske programe"

1/14
Žurnal24 main
Marko Prvinšek nam je v pogovoru zaupal izkušnje, ki jih je pridobil na svoji šestmesečni misiji v Libanonu. Glavna naloga nadzor območja. Incidentov ni bilo. Spremljali so slovenske TV programe.
Situacija je bila bolj ali manj mirna, vendar vedno nepredvidljiva.
 

"Sam sem bil poveljnik petega slovenskega kontingenta, in sicer od konca novembra 2008 do junija 2009," zatrdi podpolkovnik Marko Prvinšek in doda, da je bila njihova glavna naloga nadzorovanje razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom, nekaterim bolj znana kot modra črta (angl. Blue line). "Poleg tega smo nadzorovali vstopne točke v južni Libanon, saj ta del velja za demilitarizirano območje. V primeru izrednih situacij smo pomagali tudi libanonski vojski," doda.

V Libanonu 96 Slovencev
Gre za mednarodno misijo pod okriljem OZN, imenovano UNIFIL, ki poteka v južnem Libananu. Misija se je začela leta 1978. Slovenska vojska sodeluje na omenjeni misiji od leta 2006. 31. maja je v Libanon odpotoval že osmi slovenski kontingent, ki šteje 14 pripadnikov. Do danes je v mirovni misiji sodelovalo že 96 pripadnikov SV.

Prijateljski odnosi
Pretežni del južnega Libanona naseljujejo muslimani, najdemo pa tudi nekaj vasi, kjer živijo pretežno kristjani. "Z domačini smo vzpostavili pristen in prijateljski odnos," dodaja Prvinšek.

Dva raketna napada
Podpolkovnik nadaljuje, da so imeli za čas njegovega kontingenta dva raketna napada. V mesecu decembru 2008 in januarja 2009 so bile namreč iz južnega Libanona izstreljene rakete, na kar je Izrael odgovoril s povratnim topniškim ognjem. "Kasneje je UNIFIL našel izstrelišča, vendar pa storilcev niso nikoli našli. Hezbolah je zanikal vsakršno vpletenost."

Vsakodnevna povezava z domom
Prvinšek dodaja, da so imeli namestitev več kot odlično. "Dnevno smo lahko preko satelitske povezave spremljali prve tri slovenske programe. Imeli smo možnost uporabe interneta in telefona."

Plačilo odtehta probleme
"Gre za izredno dobro izurjene vojake. Nekateri so imeli za seboj že več misij. S temi težavami se v času mojega kontingenta nismo soočali," je Prvinšek komentiral problem samomorilnosti na vojaških misijah. Tudi sicer v svojem poveljevanju med vojaki ni zasledil pretirane slabe volje, kar gre po vsej verjetnosti pripisati dokaj dobremu plačilu.

Moj osebni mesečni dohodek v tem času je bil 5.700 evrov.
 

Nominalno mesečno plačilo vojaka na misiji se začne pri 3000 evrih. Nato so tukaj še štirje različni dodatki, in sicer dodatek za nevarne naloge, za nevarno območje, za pogoje bivanja in dodatek za vodenje. "Moj osebni mesečni dohodek v tem času je bil 5.700 evrov. Za vsak mesec misije nam je poleg tega pripadal en dan in pol dopusta," konča podpolkovnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.