Slovenija
13 ogledov

Spreobrniti bodo poskušali desusovce

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Zunajzakonska skupnost. Nad sprejeti amandma z amandmajem.

Zakonik. “Vložili bomo nov amandma in dosegli, da se v člen, ki definira zunajzakonsko skupnost, vrne osnovni tekst,” pravi vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. S podporo Desusa v torek sprejeto dopolnilo predvideva, da ima zunajzakonska skupnost enake pravne posledice kot zakonska le, če je uradno registrirana ali pa se paru rodi otrok.

Predlog, ki ga bo koalicija vnovič poskušala uveljaviti, pa zunajzakonsko skupnost opredeljuje kot dalj časa trajajočo življenjska skupnost dveh oseb, ki nista sklenili zakonske zveze. Kumer še ne ve, ali bo njihovo dopolnilo dobilo podporo oziroma kako bo glasoval Desus. “Poskušali jih bomo prepričati,” pravi.

“Gre za pritisk na posameznika in njegovo odločitev, kako živi. Vračamo se desetletja nazaj, uvajamo diskriminacijo med zakonsko in zunajzakonsko zvezo,” pa opozarja Andreja Črnak Meglič, predsednica pristojnega odbora. Ogorčeno so se odzvali tudi v LDS in na Svetlikovem ministrstvu, kjer poudarjajo, da bi bil tak člen v praksi tudi 
neizvedljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.