Slovenija
35970 ogledov

Sproščanje: Od srede dalje spremenjena pravila za obisk lokalov

Park mladi druženje Profimedia
Epidemija je preklicana, ukrepi ostajajo. Umika se omejitev števila oseb za mizo v gostinskih lokalih.

Kljub temu da še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, je strokovna skupina vseeno predlagala, da se epidemija ne podaljša, je danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covid-19 razglasila vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar.

''Verjamemo, da se bo situacija izboljševala,'' je povedala in pojasnila, da tretji pogoj za ukinitev – to je 14-dnevna pojavnost, ki je določena na manj kot 140 na 100 000 prebivalcev, še ni izpolnjen. Druga dva pogoja, to sta število hospitaliziranih oseb in število bolnikov v intenzivni oskrbi, sta že dosežena, kar je vodilo k predlogu, da se epidemija lahko prekliče.

Kljub preklicu epidemije ukrepi ostajajo

Ostajajo določeni ukrepi, ki po besedah Logarjeve bistveno ne vplivajo na vsakodnevno življenje in omogočajo, da se bomo vrnili k dejavnostim na varen način.

Edina sprostitev v tem smislu je odprava omejitve pri številu oseb za mizami v gostinskih lokalih. Tako od sedaj naprej ni več omejena na štiri odrasle osebe in otroke.

Tako ostaja v veljavi sistem PCT. S temi tremi pogoji so odprte kulturne, športne prireditve, notranji prostori v gostinskih objektiv in nastanitveni objekti.

PCT pogoji so utemeljeni z zagotavljanjem varnosti udeležencev, delavcev in vsem uporabnikom storitev. Ti ukrepi bodo po mnenju strokovne skupine omogočili varno odpiranje dejavnosti.

Prav tako ostajajo omejitve na 10 kvadratnih metrov na osebo pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih, in pa omejitev 75 % zasedenosti sedišč pri prireditvah.

Virus je še vedno med nami

''V primerjavi z lanskim letom je epidemiološka situacija bistveno drugačna – danes imamo potrjenih 122 okužb, kar je dobra številka, a lani junija je bilo število potrjenih okužb tudi pod 10, včasih celo 0 – a imamo srečo, da je več prebivalstva cepljenega, žal po svoje tudi večje število teh, ki so preboleli in so zaščiteni,'' je pojasnila epidemiologinja in dodala, da nekateri ukrepi ostajajo.

Glede napovedi razvijanja epidemije v poletnih mesecih je Logarjeva pojasnila, da se bo število okužb predvidoma nadalje zmanjševalo. V drugi polovici julija bi tako lahko dosegli incidenco 50 na sto tisoč prebivalcev, tudi po evropskih merilih bi lahko v zeleno fazo prišli predvidoma nekje konec julija ali v začetku avgusta. ''Ob boljši precepljenosti bomo to morda lahko dosegli še prej,'' je še k cepljenju pozvala Logarjeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • janez864 09:16 12.junij 2021.

    Saj bo brez ukrepov možicelj Hojs umrl od žalosti. On za zdravljenje svojega kompleksa majhnosti rabi razne bolj ali manj butaste ukrepe. Morda ga bo pa mama tolažila.

  • martin72 15:45 11.junij 2021.

    To je samo začasno,v planu imajo že naslednji val, nisem in ne bom jim verjel,ne bodo me prepricali.

  • eminenca 15:18 11.junij 2021.

    v nobene prostore brez maske in pct , razen v štacuno ... a temu se reče konec epidemije? ... virusi so vseskozi med nami, to je basanje programiranega folka ... tale zgobica gre v poneumlanja do konca in nekateri bodo ...prikaži več moral v prvi razred oš ... žal takrat še ne predvajajo nadaljevank ... smola