Slovenija
31 ogledov

Srbe mikajo Jesenice

“Lažje pridobivanje novih zdravnikov iz tujine je sicer dobrodošlo, a moramo bit Žurnal24 main
Zdravniki. Na Jesenicah 17 specialistov premalo. Razpis za direktorja.

V Splošni bolnišnici (SB) Jesenice primanjkuje 17 zdravnikov specialistov: trije radiologi, po dva anesteziologa in ginekologa, šest kirurgov in štirje internisti.

Možnosti, da bi znatno izboljšali kadrovsko podhranjenost, kajti v kratkem bodo po besedah Sandre Tušar, strokovne direktorice bolnišnice, vrste specialistov lahko okrepili z le enim kirurgom – na enega računajo še prihodnje leto – in enim radiologom.

“Večje možnosti, da dobimo zdravnike, prinaša nov zakon o zaposlovanju tujcev, ki je liberalnejši, saj tujim zdravnikom priznava specializacijo. To pomeni, da zdravnike lahko dobimo hitreje, ker odpade cel kup dolgotrajnih postopkov,” je pojasnila Tušarjeva.

Zavarovalnica priprla pipo
V SB so prejeli več prošenj zdravnikov iz Srbije in držav nečlanic Evropske unije. Med njimi je največ takih s končano medicinsko fakulteto in malo izkušnjami, ki želijo v Sloveniji opravljati pripravništvo, prevladujejo pa radiologi in anesteziologi. “V začetku bi jim ponudili delo za določen čas,” je dejala Tušarjeva. Bolnišnica je lansko leto končala s poslovnim izidom okrog ničle, spopadala pa se je s hudim pomanjkanjem finančnih sredstev, kajti v letih 2009 in 2010 je zaradi varčevalnih ukrepov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije izgubila od osem milijonov do deset milijonov evrov.

“Varčujemo pri materialu in investicijah, a v nedogled to ne gre. Tudi letošnje leto ne bo lahko, a bomo vseeno poskušali izpeljati nekaj projektov. V hiši je že nov aparat za magnetno resonanco, zamenjati pa želimo rentgenski aparat in tri operacijske mize,” je povedal direktor SB Igor Horvat, ki se je po dveh mandatih tretjič prijavil na razpis za direktorja, imena kandidatov za prvega moža bolnišnice pa bodo znana v torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.