Slovenija
21 ogledov

Srbi bi Šrotovo pogorišče

“Smo potencialna tarča. To je gotovo,” pravi prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zork Žurnal24 main
Prevzem. Niti Laščani niti Apatinska pivara o ovohavanju ne vedo ničesar.
Lastnik Apatinske pivare
StarBev. Decembra lani je CVC Capital Partners prevzel naložbe AB InBev v centralni Evropi in jih združil v skupino StarBev, kamor spada tudi Apatinska pivara. CVC Capital Partners ima po svetu skupaj 51 podjetij, ki zaposlujejo 280 tisoč ljudi in na leto ustvarijo 88 milijard evrov prodaje.

Prevzem. Največja srbska pivovarna Apatinska pivara se zanima za nakup Pivovarne Laško, pravijo zanesljivi viri z vrha omenjene družbe. “Prvič slišim,” se je na vprašanje, ali so že stekli pogovori o prodaji Pivovarne Laško, odzval prvi mož skupine Dušan Zorko.

Je pa dodal: “Mi smo vedno interesantni, vendar je to stvar lastnikov. Ali se kdo od njih s kom pogovarja, ne vem. Je pa skupina Pivovarna Laško solidno podjetje. Takih poskusov je bilo že kar nekaj. Smo potencialna tarča, to je gotovo.

Iz Apatinske pivare so sporočili le, da s takšnimi informacijami ne razpolagajo, in dodali, naj se z vsemi tovrstnimi vprašanji obrnemo “na najbližjo centralo StarBev v Pragi”. Od tam do zaključka redakcije odgovora nismo dobili. Iz NLB, ki ima skupaj z Banko Celje kar četrtinski delež Laščanov, pa čakamo odgovore na vprašanje, ali že imajo kupca za Laško. Je pa oktobra NLB v “strategiji do leta 2015” napovedala pospešeno prodajo nestrateških naložb, med katere spadajo tudi deleži podjetij, ki jih je banka zaplenila po neuspelih menedžerskih prevzemih. A s kosom, ki ga ima v lasti, bi lahko NLB, če bi ga prodala po borzni ceni, iztržila le okoli 34 milijonov evrov.

Bi pa potencialni lastnik, preden bi se lotil prevzema Laškega, to moral priglasiti varuhu konkurence Janiju Soršku. Ta nam je včeraj povedal, da se to še ni zgodilo, pri njih pa o tem tudi nihče ni poizvedoval. Dodal je, da je ta trenutek na mednarodnih trgih naprodaj kar nekaj pivovarn.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.