Slovenija
7 ogledov

Srbija je na pol poti

Prijetje nekdanjega vodje bosanskih Srbov in haaškega obtoženca Radovana Karadžića je zelo pomemben korak - kot dosežek nove srbske vlade in potrditev pravilnosti evropske politike.
 
 

Sedaj smo na pol poti, pričakujemo tudi prijetje Ratka Mladića.

Dimitrij Rupel

 
"Veseli me, da je srbska vlada uspela začeti uresničevati program, ki je bil napovedan s tem, ko je podpisala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju. Kot se spomnite, ni bilo lahko priti do tega sporazuma," je poudaril minister Rupel ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Omenjeni sporazum, ki odpira vrata na pot k polnopravnemu članstvu v EU, je Srbija po dolgotrajnih pogajanjih podpisala aprila pod slovenskim predsedstvom. "Tisti, ki smo verjeli v kapaciteto srbske politike, ki smo verjeli, da je mogoče Srbijo privabiti bliže EU, smo imeli prav," je danes poudaril Rupel.



"Smo na polovici poti," je sicer opozoril minister. "Poleg Stojana Župljanina in Radovana Karadžića je v Haag treba pripeljati še koga. Vsi vemo koga in pričakujem, da se bo to v resnici zgodilo," je dejal in izrazil upanje, da bo Mladić kmalu aretiran. Mladić in Karadžić sta obtožena najhujših zločinov v času vojne na območju nekdanje Jugoslavije.

EU je Srbiji kot pogoj za napredek na poti v EU določila popolno sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Takrat so bili na prostosti štirje obtoženci, pred kratkim je bil v Beogradu aretiran Župljanin, še pomembnejše pa je ponedeljkovo prijetje Karadžića.

Minister Rupel je poudaril, da je v aprilu predsedujoča Slovenija zaupala v zrelost srbskega političnega vodstva in srbskega naroda. "Nova oblast v Srbiji je napovedala, da bo to naredila in je izpolnila svojo obljubo, tako da si je pridobila precejšnje točke na skali verodostojnosti," je dejal.

Zunanji ministri bodo danes v Bruslju razpravljali o tem, ali je prijetje Karadžića dovolj za napredek Srbije na poti v EU, konkretno za delno uveljavitev sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Srbija je namreč edina država na Zahodnem Balkanu, ki še ne izvaja niti trgovinskih določb tega sporazuma.

"To je potrdilo o pravilnosti naše in srbske politike. Če bomo uspeli prepričati še ostale, kot veste, nas je 27, potem bi bil morda to res en prelomen dogodek, sicer bo treba še nekoliko počakati. Ampak mislim, da smo zdaj res na dobri poti," je menil Rupel o možnosti za delno uveljavitev omenjenega sporazuma.

Minister Rupel se bo sicer danes v Bruslju sestal s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, s katerim se bosta pogovarjala o prijetju Karadžića, prav tako pa bo slovenski minister od srbskega kolega zahteval pojasnila o uredbi srbske vlade o zaščiti premoženja delov podjetij s sedežem na ozemlju nekdanjih republik SFRJ.

"Srbska vlada je sprejela ukrepe, ki niso najbolj prijazni do Slovenije oziroma so v nasprotju s sukcesijsko pogodbo," je ob prihodu na zasedanje povedal Rupel, ki bo Jeremića danes opozoril, da je treba uresničiti, kar je bilo podpisano v sukcesijskem sporazumu.

"Reševanje problematike lastninjena oziroma privatizacije tako, da se preprosto nekaj podržavi, se mi zdi napačno in v nasprotju s tistim, kar smo se dogovorili," je poudaril slovenski minister. "To je morda res še en ostanek prejšnje garniture, ampak želim pojasnilo," je poudaril Rupel.

"Mislim, da bo Srbija morala zamrzniti ta ukrep," je rešitev problema nakazal Rupel, ki bo o tem danes govoril tudi na zasedanju zunanjih ministrov EU. "O tem bom govoril tudi na plenumu danes v Svetu, saj mislim, da je to en pomemben preskusni kamen nove srbske politike," je povedal. "Verjamem, da je morda res en nesporazum," je še dodal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.