Slovenija
2 ogledov

"Srbija ni poražena in ponižana"

S Kosorjevo se Pahor že pogovarja o sodelovanju na območju tretjih držav. Se bo Žurnal24 main
Premier Borut Pahor Tadiću ponudil pomoč pri reševanju vprašanj med Srbijo in Kosovom. Tadić: "Branili bomo svoje legitimne interese."
Srbski predsednik Tadič bo v kratkem obiskal Bruselj, kjer se bo z visoko zunanjo predstavnico EU Catherine Ashton pogovarjal o usodi besedila resolucije o Kosovu, ki jo je Srbija vložila v Generalno skupščino ZN. Več članic EU sicer Srbijo poziva, naj predlog resolucije umakne.

Premier Borut Pahor je po srečanju s srbskim predsednikom Borisom Tadićem ponudil pomoč Slovenije pri reševanju odprtih vprašanj med Srbijo in Kosovom. "Če predsednik meni, da lahko Slovenija pri tem kakor koli pomaga, bomo to rade volje storili," je poudaril Pahor in obenem opozoril na pomen dialoga med Beogradom in Prištino.

"Bržkone bo potreben majhen korak, ki mu bo sledilo več daljših in bolj ambicioznih korakov, da bi prišli do trajnejših rešitev," je še dejal slovenski premier. "Želim si, da bi rešili probleme tako, da bi bile rešitve pravične, trajne in da bodo zagotavljale ljudem ne glede na narodnostne in druge razlike neko trajno blaginjo v EU," je dejal Pahor.

"Srbija pred resno preizkušnjo"
Tadić pa je dejal, da želi Srbija "rešiti vprašanje Kosova v dogovoru s svojimi evropskimi partnerji in ob tem, da bo branila svoje legitimne interese in v luči evropske perspektive ne le Srbije pač pa tudi albanskega naroda".

Povedal je še, da je Srbija trenutno pred resno preizkušnjo, to je usklajevanjem besedila, ki bi lahko šlo pred Generalno skupščino ZN, besedila, ki po Tadićevem mnenju ščiti legitimne interese Srbije, ko gre za vprašanje Kosova.

"Vsi, ki mislijo, da je to čas, ko je Srbija poražena in ponižana, se motijo. Rešitev je možna le s konstruktivnim dialogom, ki bo spoštoval pravice obeh držav in obeh narodov," povzema Tadićeve besede srbski Blic. Tadić je dodal, da želijo "najti rešitev za zgodovinski konflikt".

"Zavedamo se, da ga ne moremo s seboj prinesti v EU,"
je dodal Tadić. Blic še poroča, da je "izjemno zanimivo, da večina slovenskih medijev ni poročala o obisku srbskega predsednika ter da so večinoma poročali o ustanovitvi skupnega železniškega podjetja s Hrvaško in Srbijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.