Slovenija
51 ogledov

Srbski umetniki zavzeli Celje

V kulturnem programu ob odprtju razstave so nastopile članice mariborskega srbsk Žurnal24 main
V celjski galeriji se s svojimi deli predstavlja 18 srbskih slikarjev. Na ogled bi lahko postavili dela prek 30 slikarjev iz Srbije, a prostorske kapacitete tega ne dopuščajo, pravi vodja galerije.

V Galeriji likovnih del mladih Celje te dni razstavljajo svoja dela akademski in drugi slikarji, rojeni v Srbiji, ki zdaj živijo v Srbiji, pa tudi v Sloveniji. Na razstavi je prikazan razvoj srbskega slikarstva zadnjih desetletij 20. stoletja in še posebej likovna umetnost na papirju kot podlagi. Eden od razlogov, da se je veliko število srbskih slikarjev v zadnjih dveh desetletjih 20. stoletja izražalo na papirju (to so grafike, risbe, akvarel, tempera in akril), je tudi ta, da je primanjkovalo materialov in da je prišlo tik pred razpadom Jugoslavije in po njem do finančnega kolapsa.

"A to ne pomeni, da njihova izraznost ni dovolj močna, temveč le, da so se izražali na cenejši podlagi. Pravzaprav je predstavitev 18 slikarjev tudi prva predstavitev srbskega slikarstva v tako velikem obsegu v Sloveniji po razpadu Jugoslavije," pravi vodja galerije Mihailo Lišanin. Na razstavi se predstavljajo akademski slikarji in kiparji Emil Sfera, Džamić Novak, Mira Kojić, Željko Vučković, Dragan Gucunski, Miloje Mitrović, Milan Todić, Rista Antunović, Dragan Ristić, Petar Šadi, Miroslav Jovančić, Sava Halugin, Edita Kadirić, Zoran Jošić, dr. Stanislav Stojanović, Đerđ Boroš, Vladimir Kepić ter Jagodina in Lidija Jelić.

 Če bi bile razstavne možnosti večje, bi Mihailo Lišanin predstavil še najmanj dvakrat toliko srbskih slikarjev, ki so zbrani v njegovi zasebni zbirki med več sto likovnimi deli slikarjev z vseh celin. Ob tej zbirki na Zavodu za ustvarjalni razvoj mladih hranijo še 130 grafik 25 akademskih in drugih avtorjev iz sedmih držav, ki so ustvarjali na temo arhitekture Celja, in 115 tisoč likovnih del avtorjev do 20 let iz 80 držav sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.