Slovenija
28 ogledov

Srčen mlad kolesar iz Zasavja

1/15
Žurnal24 main
Komaj 25-letni Aleksej Dolinšek na Dirki okrog Sloveniji ni le tekmoval, ampak je z izjemno akcijo pomagal dvema invalidoma. Po 1.138 prekolesarjenih kilometrih pa je našel energijo še za plesanje polke.

Aleksej Dolinšek je študent, alpinistični pripravnik, kolesar (in še bi lahko naštevali), ki se je odločil ne le tekmovati, temveč tudi pomagati drugim. Na Dirki okrog Slovenije (DOS) je namreč zbiral denar za nakup dveh specializiranih invalidskih koles.

S kolesom – za kolo
Šest tisoč evrov staneta dve specializirani kolesi na ročni pogon. Petindvajsetletni ultramaratonski kolesar iz Trebnjega je denar zbiral v okviru najzahtevnejše kolesarske dirke pri nas, dolgi kar 1.138 kilometrov. Humanitarno akcijo je poimenoval S kolesom za kolo, z njo pa je želel opozoriti na ljudi, ki so jim podobni podvigi zaradi omejenih telesnih zmožnosti onemogočeni.

Na 1.138 kilometrov dolgi dirki je spal le 10 minut.
Z ekipo je na cilj prispel v 2 dneh, 7 urah in 25 minutah.


Kako je kolesariti z ležečim kolesom po vsej Sloveniji, si lahko ogledate na fotografijah v GALERIJI.

"Zelo sem zadovoljen!"
"Akcija je povezana s tem, da sem edini tekmovalec na ležečem kolesu. To je nekaj novega pri nas in ljudje tega ne poznajo. Dostikrat me sprašujejo, če sem invalid. Zadeva zgleda, kot da meni kaj manjka. To seveda ni res, sem pa s tem dobil idejo. Gre le za osebno odločitev, ker se mi zdi udobno in hitro," nam pove Aleksej, ki je DOS zaključil na 35. mestu v absolutni kategoriji. Poudarja: "Zelo sem zadovoljen, ker nismo imeli nobenih težav, čas je zelo soliden in bil sem najmlajši udeleženec ter edini na ležečem kolesu."

Odločil se je, da bo poskušal pomagati zbrati potrebna sredstva Ivani Gornik iz Slovenj Gradca in Srečku Petkovšku iz Hrenovic pri Postojni. Že marca je v ta namen organiziral dobrodelno kolesarjenje v Trebnjem, z aprilom pa sprožil tudi SMS-akcijo (pošiljanje SMS-sporočil na 1919 s ključno besedo KOLESAR in donacija enega evra). Zakaj je izbral njiju? Ivana je mati samohranilka, Srečko pa ima od dohodkov le invalidsko pokojnino in si zato takšnega nakupa ne moreta privoščiti.

Sredstva za eno kolo je tako zbral že pred DOS-om, za drugega pa upa, da mu je to uspelo v času tekmovanja (podatkov o višini zbranega denarja namreč še nima).

Točne številke bo od operaterjev dobil v roku treh tednov. "Smo pa že aprila zbrali 600 evrov za drugo kolo," je povedal in izrazil upanje, da bodo uspeli zbrati celoten znesek.

Po tekmi še polka – brez težav

"Ah ne, kje pa," pa nam odgovori na vprašanje, ali je po tekmi šel najprej nadoknadit pomanjkanje spanca. Za konec še strne vtise po končanem tekmovanju: "Najprej je bilo veliko veselje. Prišlo je ogromno navijačev, tudi iz mojega Zasavja. Imeli smo harmoniko, plesal sem polko z vsemi  dekleti, ki so prišla navijat. Verjamete ali ne, sploh mi ni bil problem plesati s puncami (smeh)."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.