Slovenija
0 ogledov

Sreča, da imajo le 80 lisic

Lisičenje v Ljubljani. Boštjan Tacol
Nepravilno parkiranje. V vsakem primeru bi vozila morali olisičiti ali odpeljati.

Vedno ko vozilo parkirate v nasprotju s prometno ureditvijo in ko na primer ne plačate parkirnine, bi moral redar odrediti priklenitev lisic na vozilo. “Redarji morajo to storiti, ker tako piše v odloku, vprašanje pa je, ali je v praksi to tehnično mogoče,” pravi Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete.

V odloku o cestnoprometni ureditvi v Mestni občini Ljubljana (MOL) je namreč zapisano, da redar odredi priklenitev lisic na vozilo, “ki je parkirano v nasprotju s prometno ureditvijo, če zanj ni plačana predpisana taksa in če izpolnjuje pogoje za odvoz s pajkom, a ga tehnično ni mogoče odpeljati”.

Lisice da, če jih imajo

Odločitev za namestitev lisic na vozilo je odvisna od storjenega prekrška, tehničnih možnosti namestitve in razpoložljivosti lisic,” o razliki med tem, kdaj redarji za nepravilno parkiranje napišejo le plačilni nalog in kdaj delavcem javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) naročijo namestitev lisic, pravijo na mestnem redarstvu MOL. In ker imajo na LPT na voljo le 80 lisic, je bolj kot ne odvisno od tega, ali so lisice na voljo.

Globa za nepravilno parkirano vozilo je praviloma 80 evrov, le v primerih, če se parkira na glavni avtobusni postaji, površini za kolesarje ter v parku in drugi javni zeleni površini 200 evrov. Za odstranitev lisic se med 6. in 22. uro plača 50 evrov, med 22. in 6. uro ter ob nedeljah in praznikih pa sto evrov.

Na akcije lisičenja so nas opozorili bralci, na mestnem redarstvu pa so nam pojasnili, da so na širšem območju Župančičeve jame to storili zato, ker so “zaznali poslabšanje prometnovarnostnih razmer”.

Komentarjev 1
  • nergač 09:03 01.september 2011.

    "Za odstranitev lisic se med 6. in 22. uro plača 50 evrov, med 22. in 6. uro ter ob nedeljah in praznikih pa sto evrov."- Genijalci!