Slovenija
20 ogledov

"Sreča" za davek na srečke

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Državni zbor tudi v drugo potrdil zakon o davku na srečke in novelo zakona o sodnih taksah.

Po včerajšnjem vetu v državnem svetu je bila za potrditev zakona potrebna absolutna večina, to je 46 glasov, za zakon je glasovalo 48 poslancev. 

Davek bo po zakonu znašal 10 odstotkov, obračunaval pa se bo od prodajne cene srečk v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo (loterijske srečke, tombolske tablice, srečke pri srečelovu, stavni listki in druga potrdila o vplačilu denarnega zneska za udeležbo v igri, tudi prek spleta).

Oproščene bodo srečke, ki jih občasno z namenom financiranja lastnih dejavnosti izdajajo društva ali neprofitne humanitarne organizacije s sedežem v Sloveniji. Vlada si od davka v letošnjem letu obeta malo nad sedem milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 17 milijonov.

Takse gor

 

Poslanci so v drugo potrdili tudi novelo zakona o sodnih taksah, ki nekatere takse zvišuje, druge pa določa na novo.

Z novelo se sicer zvišujejo predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, postopek izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Med novimi taksami pa so takse za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

Pravosodno ministrstvo želi z novelo zakona o sodnih taksah doseči predvsem ustreznejše sorazmerje med zahtevnostjo in obsegom dela, potrebnega za vodenje posameznih postopkov pred sodišči, ter višino pripadajočih sodnih taks.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.