Slovenija
23 ogledov

Sreča za Slovenca vredna 146 evrov

Sedmica ni bila izžrebana že od konca februarja. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Polnoletni Slovenec za različne igre na srečo na leto nameni 145,6 evra. Med najbolj priljubljenimi igrami pa ostaja loto.

To je pokazala zadnja javnomenjska raziskava, ki jo je med slovenskimi gospodinjstvi za Fundacijo za financiranje humanitarnih in invalidskih organizacij (FIHO) opravila agencija Giedon (N=1080).

Tako vsak mesec vsaj enkrat katero od iger na srečo igra 43,9 odstotka polnoletnih Slovencev. Ta pa za različne igre na leto v povprečju nameni 145,6 evra. Tisti, ki so dejali, da so v zadnjem letu igrali katero od iger, pa so za srečo v enem letu povprečno namenili 189,4 evra.

Več žensk kot moških igra samo takrat, ko je dobitek velik, medtem ko so moški in po starosti mlajši rednejši uporabniki iger na dnevni oziroma tedenski ravni. Pri izobrazbenih skupinah je opazno, da manj izobraženi igrajo več dnevno ali tedensko, medtem ko bolj izobraženi igrajo igre na srečo na daljše časovno obdobje, predvsem takrat, ko je dobitek velik.

Vedno več Slovencev igra tudi igre pri tujih internetnih ponudnikih športnih stav. Vsak polnoletni Slovenec vplača v povprečju 24,7 evra na leto oziroma v povprečju 364,4 evra tisti, ki je stavil pri tujem internetnem ponudniku športnih stav.

Loto je med tistimi, ki igrajo igre na srečo, še vedno najbolj priljubljena igra na srečo (dve tretjini anketirancev sta v zadnjem letu vsaj enkrat vplačali loto, med temi pa je največ takih, ki so ga vplačali samo takrat, ko je bil dobitek velik).

Primerjava z letom 2009 pa pokaže, da se je najbolj povečal delež tistih, ki igrajo športne stave (za 6,7-odstotne točke) in ki stavijo pri tujih internetnih ponudnikih iger na srečo (za 4,6-odstotne točke).

V primerjavi z lansko raziskavo pa je razvidno tudi spreminjanje igralnih navad med Slovenci. Vedno več iger na srečo se seli na internet, povečuje pa se delež tistih iger, kjer sta rezultat in dobitek znana hipoma oziroma še isti dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.