Slovenija
16 ogledov

Srečanje levice znova brez SD

sestanek opozicije Anže Petkovšek
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je pred današnjim delovnim srečanjem levosredinskih parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank povedal, da je poskus zapisa fiskalnega pravila v ustavo zaključen. Sestanka se tudi tokrat ne udeležuje SD.

Tako bodo, kot je povedal na današnjem sestanku govorili zgolj o predlaganih spremembah referendumske ureditve.

Glede sprememb referendumske ureditve je Janković povedal, da mu predlog, ki je bil usklajen 28. maja na srečanju parlamentarnih strank s premierom Janezom Janšo, osebno odgovarja, da pa ga morajo preverili še na organih stranke. Zanima jih tudi mnenje strokovne komisije, ki jo bo ustanovil DZ, "ki mora povedati, kaj v predlogu je pravno sprejemljivo in kaj ne".

"Na splošno pa mora biti tudi zelo jasno, da se ne skrivajo kakšne slabe rešitve pri točkah, kjer so dobri nameni," je dodal.

SD ni na sestanku

Srečanja se poleg predstavnikov Pozitivne Slovenije med drugimi udeležujejo še predsednik LDS Iztok Podbregar, predsednik Zares Pavel Gantar, predsednik Demokratične stranke Slovenije Franc Žnidaršič in predsednik TRS Matjaž Hanžek, ne pa tudi novi predsednik SD Igor Lukšič.

Janković to, da se SD ne udeležuje tovrstnih delovnih srečanj, ocenjuje kot "njihovo pravico", pri tem pa upa, da bodo v SD z novim vodstvom ugotovili, da gre za "pogovore enakopravnih partnerjev", prav tako, da ni "govora o povezovanju".

Z izvolitvijo novega predsednika SD Janković pričakuje drugačno sodelovanje s to stranko, zamenjavo pa označuje kot samostojno odločitev SD. Z Lukšičem sta sicer dogovorjena, da se sestaneta, ne ve pa še kdaj.

Tretja smer

Iztok Podbregar je povedal, da bodo na sestanku predlagali tretjo smer povezovanja strank na levici, ki jo je stranka predstavila v torek, nato pa bodo predstavili še svoje predloge glede referendumske ureditve.

V LDS si sicer po njegovih besedah ves čas zavzemajo, da se na referendumih ne bi smelo odločati o manjšinah in o človekovih pravicah. Prav tako si zavzemajo za to, da referenduma ne bi mogla predlagati DZ in državni svet.

Je pa po njegovih besedah še potrebna razprava o kvorumu in o tem, da se na referendumu ne bi smelo odločati o fiskalnih vprašanjih.

Franc Žnidaršič je povedal, da so v stranki proti prevelikim omejitvam pri zahtevi za referendum. Prav tako so tudi proti 35-odstotnem kvorumu, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma.

Komentarjev 6
  • ak 19:06 04.junij 2012.

    Bo pa imel Lukšič za seboj sedaj skoraj 95% medijskega aparata, ker so praktično skoraj vsi novinarji (zlasti mlajši) njegovi učenci. Verjetno mi ni potrebno poudarjati, da bo poročanje temu primerno. Se kdo npr. spomni kakšnega podobno odmevnega KONGRESA, kjer ...prikaži več bi se volilo novega predsednika? Cel maj (!!!) se je kar naprej poslušalo o teh volitvah, ko da bi šlo za državne... Skratka, zagotovo se lahko nadejamo objektivnega poročanja... zagotovo... gotovo... tovo... vo... ... ...?

  • ak 18:59 04.junij 2012.

    ampak Lukšič nedvomno zelo ceni mnenje peščice nekaterih ljudi, ki pa so zelo blizu Jankoviću, in to precej bolj kot Pahor. Že to mnogo pove tako o SD, kot PS, da je ogromno ljudi iz SD prebegnilo k Zokiju. Če ...prikaži več bi imel Zoki tako različno politiko od SD-jeve, potem nebi šli k njemu, ker prepričanje se ne spremeni čez noč.

  • Avatar roksa
    roksa 18:51 04.junij 2012.

    Mozgo!!!