Slovenija
18 ogledov

Srečanje v znamenju predstavljanja

241208_petkovsek_krebs Žurnal24 main
Vlada pripravljena odstopiti od omejitev pri plačnih razredih, od odloga pri izplačilu uskladitev za odpravo plačnih nesorazmerij pa ne odstopa.

Sindikati se bodo do predloga opredelili do petka, znova pa naj bi se z vladno stranjo srečali v torek.  Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dejala, da je vlada pri novem predlogu upoštevala sindikalne pripombe in protipredloge. Tako so pripravljeni odstopiti od predlaganih omejitev pri napredovanju v plačne razrede, pri izplačilu regresa pa bi upoštevali socialne kriterije. Po drugi strani pa od odloga pri izplačilu zadnjih dveh uskladitev za odpravo plačnih nesorazmerij ne odstopajo.

Cvikl predstavil 30 ukrepov
Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl, ki je poleg Pavlinič Krebsove na sestanku predstavljal vladno stran, je sindikatom predstavil 30 varčevalnih ukrepov, povezanih z rebalansom letošnjega proračuna in tudi izhodišča za pripravo rebalansa. Cvikl meni, da je dogovor s sindikati nujen, saj bi bilo ''nevzdržno, da bi imeli ob upadajoči gospodarski rasti in velikem izpadu javnofinančnih prihodkov skoraj desetodstotno rast nekaterih postavk".

Sestanek, ki ima "status seznanitve"
Sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je pred začetkom dejal, da je to sestanek, ki ima "status seznanitve". Zdi se mu nesprejemljivo, da v rokah nimajo pisnega predloga. "Dali smo neko alternativo, oni bi se morali odzvati z neko alternativo v smislu simulacij, izračunov, pa nimamo nič v rokah – prazno torbo pa dnevni red," je dejal. Prav tako, je povedal, niso prejeli uradne vsebine predloga varčevalnih ukrepov.

Kot je znano, je vladna stran sindikatom prejšnji teden predstavila predlog za omejitev rasti plač v javnem sektorju, danes pa so na vrsti predlogi, ki so jih v odgovor pripravili sindikati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.