Slovenija
34 ogledov

"Srečen konec apostolske nunciature"

Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Državnega tajnika Svetega sedeža, kardinala Tarcisia Bertoneja sta sprejela premier Pahor in predsednik Türk. Vatikan si po navedbah kardinala želi dobrih odnosov s Slovenijo.

Premier Borut Pahor je v vladni palači sprejel državnega tajnika Svetega sedeža, kardinala Tarcisia Bertoneja. V pogovoru je premier izpostavil, da je vprašanje sedeža apostolske nunciature v Sloveniji rešeno, Bertone pa je zadovoljen poudaril, da bo to v korist ljudem, ne Cerkvi. Pahor je pojasnil, da je vrhovno sodišče 2. junija dokončno razsodilo v tej zadevi.

Pahor se je zahvalil Vatikanu za podporo pri iskanju rešitve spora glede meje s Hrvaško, Bertone pa je pozdravil izid referenduma o arbitražnemu sporazumu. Gre za prispevek k miru v tem delu Evrope, je še dodal.

"Cerkev ničesar ne prosi zase, ne Sveti sedež, ne vaša lokalna Cerkev. Prosimo le za prostore, kjer bi lahko izvajali svoje dejavnosti in jih ponuditi ljudem, v skupno dobro," je poudaril državni tajnik Svetega sedeža.

"Po skoraj 10 letih smo rešili problem sedeža apostolske nunciature v Ljubljani. Deset let so si moji predhodniki in jaz prizadevali, da bi ta problem rešili in morda neko srečno naključje, morda kaj drugega, je prispevalo k temu, da je srečen konec te zgodbe sovpadal z obiskom državnega tajnika v Ljubljani," je dejal premier.

Pahor je izrazil upanje, da se bosta s svetim očetom srečala bodisi v Vatikanu bodisi v Sloveniji, če bi jo obiskal. Bertone je dejal, da si Vatikan želi dobrih odnosov s Slovenijo, da pa bo možnost obiskov v Sloveniji odvisna od papeževih načrtov za prihodnja potovanja.

Zahvala za podporo arbitražnemu sporazumu
Državnega tajnika, drugega človeka na hierarhični lestvici Vatikana, je na Brdu pri Kranju sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk. Slednji se je zahvalil za jasne besede papeža Benedikta XVI. v podporo arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško, ki so pomagale v javnih razpravah pred referendumom.

Predsednik Türk je znova povabil papeža Benedikta XVI., naj obišče Slovenijo.

Sogovornika sta se dotaknila več aktualnih mednarodnopolitičnih vprašanj, predvsem razmer v Gazi. Türk je kardinalu  predstavil svojo humanitarno pobudo za pomoč invalidnim palestinskim otrokom, ki prihajajo na zdravljenje v Slovenijo.

Beatifikacija prvega slovenskega mučenca Grozdeta

Obisk kardinala Bertoneja je sicer namenjen predvsem jutrišnji udeležbi na  evharističnem kongresu v Celju, med katerim bo opravljena tudi beatifikacija prvega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta.

300.000 evrov naj bi znašali stroški kongresa v Celju, ki naj bi se ga po napovedih udeležilo 25.000 ljudi.

O slednjem je v sinočnji oddaji 24ur zvečer govoril metropolit in ljubljanski nadškof Anton Stres. Domneve, da naj bi bil Grozde likvidiran zaradi vohunjenja na strani okuptorja, kar naj bi dokazovalo tudi tajno pismo, je Stres odločno zanikal. "O tem pismu ni ne duha ne sluha. Nikoli ga še nihče ni pokazal. Sklenili smo, da glede te beatifikacije ne bomo ustvarjali novih razdorov ali kazali s prstom na kogar koli. Ne moremo reči, da ga je povozil avtobus, nismo pa odpirali starih ran, nismo obtoževali, in zato si želim, da bi tako tudi ostalo. Ravno evharistija je zakrament ljubezni in sprave. Želimo, da bi tudi ta razglasitev za blaženega potekala v smislu sprave in ne v smislu vnovičnega odpiranja starih razprtij,“ je povedal Stres.

Ohladitev odnosov
Pahor se je pred devetimi meseci mudil v Vatikanu, kjer naj bi ga sprejel tudi papež Benedikt XVI., kar pa se ni zgodilo. Razlog naj bi bilo nezadovoljstvo na strani Vatikana zaradi slovenskega imenovanja Aleša Guliča za novega direktorja urada za verske skupnosti.

V ohladitvi odnosov naj bi šlo celo tako daleč, da naj bi sveti sedež razmišljal o odpoklicu apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castella, kar se sicer ni zgodilo. Je pa slovenski kardinal Franc Rode Guličevo imenovanje označil za provokacijo, nakar sta obe strani sicer uradno kakršnekoli napetosti zanikali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.