Slovenija
12 ogledov

Srečen teden za petošolce

Smučanje na Pohorju
1/8
Marprom
Kljub neugodnemu vremenu deluje osem prog. Z obiskom smučišč zadovoljni.

Na pobudo Združenja slovenskih žičničarjev in Smučarske zveze Slovenije je na slovenskih smučiščih ves teden potekala akcija Šolar na smuči. Osnovnošolcem so omogočili brezplačno smučanje na enem od njim bližnjih slovenskih smučišč. Tako je bilo tudi na Mariborskem Pohorju, kjer se zvrstilo 250 petošolcev.

V akciji je sodelovalo 50 učiteljev smučanja, ki so na sedmih poligonih otroke učili prvih smučarskih zavojev. "Tovrstne akcije so za razvoj slovenskega smučanja in odgovornega vedenja na smučiščih izjemnega pomena," je povedal Iztok Tomšič, predstavnik Smučarskega kluba Branik. Marprom in Martura sta poskrbela za brezplačne smučarske karte in proge, Smučarski klub Branik in Smučarska šola Pohorje pa za strokovno usposobljene učitelje ter ustrezne poligone.

Odprtih osem prog

Na Pohorju trenutno sicer obratuje osem naprav in pripadajočih smučišč, ki nudijo smučarske užitke tako smučarjem začetnikom kot bolj izkušenim. Kljub nizki nadmorski višini, je odprtih večina prog. "Vremenske razmere so nepredvidljive in naši delavci zared ustvarjajo čudeže," pravi Bernard Majhenič, direktor Marproma. Zaradi temperatur, ki se vsaj ponoči spustijo pod ledišče, lahko proizvajajo dodatni umetni sneg. V začetku tedna so spet odprli tudi Pisker in Cojzarico, delujejo pa še Bellevue, Sleme, Poštela, Ruška, Areška in Vali. "Ponosni smo tudi na to, da zagotavljamo kvalitetno nočno smuko, ki je na voljo od srede do sobote. Razmere sicer še ne dopuščajo zasneževanja do doline, a topovi so nameščeni in upamo, da se bo uresničila vremenska napoved in da nas naslednji teden čakajo bolj zimske razmere."

Kljub neugodnemu vremenu zadovoljni

Dnevna karta stane 27 evrov. "Letos smo sezonske karte v predprodaji ponudili po ceni, ki je bila za deset odstotkov nižja od lanske," pravi Majhenič. "Zadovoljni pa so tudi dnevni smučarji, predvsem tisti, ki imajo stalno prebivališče v Mariboru ali Rušah, saj lahko pri nakupu dnevne karte uveljavljajo 30 odstotni popust, medtem ko lahko občani Starš smučajo za polovično ceno." Obisk smučišč je po navedbah Marproma dober. Med preteklimi prazniki so na smučiščih našteli okoli 20 tisoč smučarjev, dnevno pa jih je na Pohorju v povprečju tisoč. "Zavedamo se, da bi boljše vremenske razmere pritegnile še več obiskovalcev. Kljub temu pa je smuka pri nas kvalitetna, proge pa so dobro pripravljene." Njegovi oceni pritrjujejo tudi pohorski gostinci. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.