Slovenija
174 ogledov

"Srečen tisti, ki bo imel paradižnik doma"

Plesen paradižnika
1/6
Klub Gaia
Letos veliko vrtičkarjev, ki gojijo domači paradižnik, obupuje. Vreme je namreč pripravilo idealne pogoje za plesen, ki jih uničuje.


Veliko nejevolje povzroča povsem običajno glivično obolenje paradižnika, ki okuži tudi krompir in nekatere druge rastline iz rodu razhudnikov. Je vsakoleten pojav, letos pa se je tako razširil zaradi vremenskih razmer. 

"Zaradi mokre in vlažne pomladi ter v nadaljevanju mokrega poletja je imela  glivica idealne razmere za širjenje. Pogoste padavine, primerno visoke temperature (nad 20° C) in  visoka zračna vlaga, ustvarjajo ugodne pogoje za okužbe s plesnijo na paradižniku kot tudi na krompirju," nam je pojasnila Mojca Rot, svetovalka specialistka za varstvo rastlin pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica. 

V klubu ljubiteljev vrtnarjenja Gaia imajo ogromno telefonskih klicev na to temo. "Rečemo lahko, da bodo tisti, ki bodo imeli doma svoj paradižnik, lahko prav srečni," opozarjajo strokovnjaki v klubu in opozarjajo, da je težav veliko tudi zato, ker se ljudje ne zavedajo, kako pomembno je preventivno delovanje in ukrepajo šele, ko so težave v polnem razmahu. 

V začetni fazi je še možnost rešitve


Takoj ko opazite prve znake bolezni, je smiselno odstranjevanje obolelih delov rastlin. Z odstranjevanjem obolelih listov in plodov zmanjšate možnost širitve plesni na sosednje zdrave rastline. 

Najboljša preventivna zaščita pa je pokrivanje paradižnika. "S tem  preprečimo padavinam dostop do rastlin, glivici pa onemogočimo pogoje za izvršitev okužbe," pojasnjuje Rotova. Pri paradižniku na prostem pa je treba izvesti preventivno škropljenje s fungicidi, s čimer je treba začeti takoj po presanjanju paradižnika. 

Na kompost raje ne, plesen lahko prezimi

Bolezni ni več mogoče obvladati, ko se okužba razširi na steblo in se suši večji del listov. Takrat ne preostane drugega, kot da rastlino odstranimo z vrta. 

Kompostiranje v tem primeru ni najbolj primerno, bolje je, da obolele rastline sežgete, pojasnjuje Rotova – v primeru nepopolne razgradnje v kompostu lahko namreč plesen prezimi, zlasti v krajih z milejšo klimo. 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:03 25.julij 2014.

    Z agro navodili zamujate najmanj 1 mesec!