Slovenija
100 ogledov

"Srečni naj bodo, da so živi"

Mitja Ribičič Delo
Genocid. Sodne preiskave o povojnih pobojih v Sloveniji ne bo.

Večletno preiskavo vojnih zločinov in pobojev civilnega prebivalstva po koncu druge svetovne vojne so hrvaški policisti včeraj zaključili s prijetjem bivšega partizanskega poveljnika Josipa Boljkovca. Devetinosemdesetletnik zanika, da bi odredil povojne poboje, ki naj bi jih izvedli partizanske enote in pripadniki nekdanjega oddelka za zaščito naroda (Ozna). "Tisti, ki me tega zdaj obtožujejo, naj bodo srečni, da so živi. Jaz sem ljudi reševal, ne ubijal," se zagovarja Boljkovac, ki je osumljen poveljniške odgovornosti za umor 21 civilistov maja 1945 in je od včeraj v priporu.

Ribičič je lahko miren

V Sloveniji tovrstnih preiskav očitno ne bo. Ljubljanska preiskovalna sodnica je dokončno zavrnila zahtevo vrhovnih tožilcev za preiskavo zoper Mitjo Ribičiča, pomočnika načelnika Ozne za Slovenijo. "Vrhovno državno tožilstvo je aprila 2006 zahtevalo preiskavo zaradi kaznivega dejanja zoper civilno prebivalstvo, ki pa jo je Okrožno sodišče v Ljubljani pravnomočno zavrnilo," pojasnjujejo na tožilstvu. Postopek zoper 92-letnega Ribičiča so – potem ko ga je konec maja 2005 policija kazensko ovadila – sicer sprožili, vendar "nam ni znano, da bi se zoper njega vodili predkazenski postopki", tožilci dodajajo na vprašanje, ali bodo sprožili morebitne nove postopke.

Komentarjev 4
  • Veteran 20:34 28.november 2013.

    O kakšni pieteti pokojnika pa bluzite novinarji? Pieteto si zašluzijo 234 oseb, ki je umrlo zaradi Mitje Ribičiča. Takšna gnjusna dejanja in tistega, ki jih je povzročil je potrebno večno obsojati!!

  • privat 19:27 03.november 2011.

    in kdo je drugačen razplet pričakoval?? Če ne hapsimo današnjih zločincev (gosp ali drugih) ne rabimo hapsiti naših partizanov!!

  • 1111 12:26 03.november 2011.

    ...najboljše, da se sodi še temu pajacu, ki že smrdi po zemlji...danes jutri, ga ne bo več...spet želi nekdo pokasirat tono dnarja...država butalcev!!...saj je vsem jasno, da imajo tone dreka na glavi, taki pajaci kot...ribičič, kardelj, dolanc...in še ...prikaži več cel kup drugih, ki veselo kasirajo visoke penzije kot "heroji"!!