Slovenija
72 ogledov

Sredi BTC-ja postavili čebelnjak

čebelnjak, BTC, čebele
1/6
Anže Petkovšek
Kranjske čebele so dobile novo domovanje kar na travniku v nakupovalnem centru BTC.

Družba BTC in Čebelarska zveza Slovenije sta združili moči v želji po spodbujanju urbanega čebelarstva, ohranjanju kranjske sivke in ozaveščanju ljudi o pomembnosti čebel za okolje, zato so kranjskim čebelam postavili novo domovanje na travniku ob Vodnem mestu Atlantis.

Gre za projekt Pomagajmo čebelici v mestu, ki je nastal v sklopu širše pobude Ohranimo čebele in Misija: Zeleno, s katerim si družba BTC in Čebelarska zveza Slovenije prizadevata vzpostaviti zdravju in naravi prijazno okolje. Čebele medonosnice, ki trenutno bivanju v BTC-ju, bodo divjim opraševalcem pomagale pri njihovem pomembnem delu opraševanja rastlin v nakupovalnem centru in njegovi okolici ter s svojo aktivnostjo v naravi skrbele za biotsko pestrost našega okolja. Poseben del projekta je namenjen tudi mladim. V upanju za večje zanimanje mlajših za čebelarstvo (po podatkih je povprečna starost čebelarja okoli 50 let), je osnovnošolcem iz Ljubljane in okolice omogočeno sodelovanje na natečaju.

Mestni med ni siv

Ob tem projektu se je oglasil čebelar Franc Petrovčič, ki že vrsto let uspešno skrbi za čebele, ki domujejo na strehi Cankarjevega doma. Sam se je že večkrat srečal s pomisleki o kakovosti mestnega medu, a zatrjuje, da je enako kvaliteten. "Ljudje so govorili vse mogoče, da bo med siv in neokusen ... Zato smo med poslali v Bremen na raziskave, kjer se je pokazalo, da med nima težkih kovin, kar bi bila posledica izpušnih plinov, zaradi mestnega okolja pa ne vsebuje fitofarmacevtskih sredstev."

Urbano čebelarstvo je v Sloveniji sicer prisotno šele zadnji čas. Po pomoru številnih čebeljih družin pred nekaj leti je postala skrb za avtohtono raso kranjske čebele še toliko večja. Če hočete čebelam pomagati tudi vi, lahko z SMS donacijami s ključno besedo CEBELA na 1919 prispevate 1 EUR v sklad za ohranitev kranjske čebele za namen postavitve učnega čebelnjaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.