Slovenija
26 ogledov

Srednja Evropa: med 500 največjimi 17 naših

Petrol je začel postopek sodne izterjave, ker se z Občino Logatec ni mogel dogov Beno Kovač
Na lestvico 500 največjih podjetij v srednji Evropi, ki jo je objavila svetovalno-revizorska hiša Deloitte, se je letos uvrstilo 17 slovenskih podjetij. Med slovenskimi podjetji se je najvišje uvrstila skupina Petrol, ki je zasedla 37. mesto.

Delež slovenskih družb na srednjeevropski lestvici se v prejšnjih letih ni posebej spreminjal. Za razliko od prejšnjega leta, ko je bilo na lestvici 18 slovenskih družb, se jih je letos na lestvico uvrstilo 17, kar predstavlja 3,4 odstotka, so sporočili iz svetovalno-revizorske hiše Deloitte.

Slovenske družbe na seznamu v glavnem prihajajo iz sektorja široke potrošnje in sektorja energetike, medtem ko sektorja industrijske proizvodnje in farmacije zastopata po dve družbi, sektor telekomunikacij pa ena.

Največ družb v regiji

Vodilni položaj med slovenskimi družbami je zabeležila skupina Petrol, ki je lani ustvarila 3,27 milijarde evrov prihodkov od prodaje. S tem rezultatom se je skupini uspelo uvrstiti na 37. mesto Deloittove lestvice.

Sledijo skupina Mercator (46. mesto), skupina Gorenje (128. mesto), skupina Holding Slovenske elektrarne (133. mesto), Revoz (172. mesto), skupina Krka (185. mesto), skupina Gen-I (204. mesto), skupina Telekom Slovenije (270. mesto), Tuš Holding (280. mesto), Slovenska industrija jekla (289. mesto), Spar Slovenija (309. mesto), OMV Slovenija (318. mesto), Engrotuš (356. mesto), skupina Lek (377. mesto), skupina Gen Energija (424. mesto) in ACH (482. mesto).

Glede na število družb na Deloittovi lestvici ima Slovenija še naprej prednost pred državami v ožji regiji. Sledita ji Hrvaška, ki jo zastopa 12 družb, in Srbija, iz katere se je med 500 največjimi znašlo 11 družb.

Prvi Poljaki, sledijo Madžari in Čehi

Tako kot v preteklih letih se je tudi letos na prvem mestu lestvice največjih 500 podjetij v srednji Evropi znašlo poljsko naftno podjetje PKN Orlen s prihodki od prodaje v višini 26 milijard evrov. Sledita madžarsko naftno podjetje Mol in češka Škoda.

Deloitte je pripravil tudi lestvici 50 največjih bank in zavarovalnic. Tako kot v prejšnjem letu je vodilni položaj zavzela poljska banka PKO BP s sredstvi, ki so v letu 2011 znašala 43,19 milijona evrov. Med prvih deset se je tudi letos uvrstila NLB, ki je zasedla deveto mesto. Poleg nje se je med največje družbe uvrstila tudi NKBM (43. mesto).

Med zavarovalnicami vodi poljska PZU s 3,71 milijarde evrov skupne obračunane premije. Med slovenskimi zavarovalnicami je najboljšo uvrstitev lani dosegla Zavarovalnica Triglav (šesto mesto v regiji). Poleg Zavarovalnice Triglav so se na letošnji lestvici znašle še tri slovenske zavarovalnice, in sicer Adriatic Slovenica (29. mesto), Zavarovalnica Maribor (31. mesto) in Vzajemna (33. mesto).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.