Slovenija
58024 ogledov

Srednjeročna napoved: Junij, kot smo ga imeli v 80-ih letih!

Oblaki Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

"V Ljubljani je bil v maju povprečna temperatura le 13,5 stopinj Celzija," ugotavljajo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Zanimivo je to, da se je v dveh letih ponovil tak maj prej pa takega hladnega ni bilo od leta 1987. Še bolj ekstremen je bil po padavinah, v Ljubljani je padlo 248 milimetrov dežja. Tudi tu lahko delamo vzporednice z letom 2019, saj je takrat padlo le nekaj mm padavin manj. Letošnja pomlad je bila v Ljubljani najhladnejša po letu 1987, ko je bila povprečna temperatura 9,8 stopinj Celzija."

"Če bo v prvi polovici dežja bolj za vzorec, zna biti druga polovica bolj namočena."

Ciklon.si

Junij se je po pisanju portala začel "običajno, brez ekstremnih pojavov in visokih temperatur, podobno kot v 80-ih letih. "Temperatura se bo naslednjih deset dni gibala med 10 in 15 stopinjami celzija na 1500 metrih nadmorkse višine, kar pomeni, da bo brez inverzije po nižinah deset do 13 stopinj več," razlaga Gregor Skok. "Če pogledamo meteogram za letališče Jožeta Pučnika, to pomeni zjutraj večinoma malo čez 10 stopinj Celzija, čez dan pa do 25, 26 stopinj v najbolj toplih dneh. Za Ljubljano to pomeni ponavadi še tri stopinje več, tako da bi lahko imeli kak dan do 29 stopinj Celzija."

V nedeljo in ponedeljek se bo v višinah zadrževal bolj vlažen in hladnejši zrak. "To pomeni, da bo oba dneva vreme bolj spremenljivo s krajevnimi padavinami in nekoliko bolj sveže," pišejo pri Ciklon.si. "Vse ostale dneve pa bo precej sonca z majhno verjetnostjo popoldanskih krajevnih padavin."

Do sredine meseca brez izrazite vročine

Pri Ciklon.si sicer tudi za naslednji konec tedna napovedujejo prijazno in prijetno vreme z izrazito blokado nas Severnim morjem. "V V višinah bodo prevladovali suhi neizraziti severni vetrovi," še pišejo pri Ciklon.si. "Podoben tip vremena se bo nadaljeval do polovice meseca junija, torej brez vročine. Kar se tiče Evrope bo v naslednjem tednu vročina pritisnila na jugu Španije, kjer bodo temperature presegle 40 stopinj Celzija."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. "Temperature bodo od 21 do 25 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "Jutri bo povečini sončno, popoldne bo predvsem v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije nastala kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 22 do 26 stopinjami Celzija."

V petek in soboto bo deloma sončno. Zlasti popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Najmanj verjetne bodo ob morju in v vzhodni Sloveniji. Še nekoliko topleje bo.

Iznad Skandinavije nad naše kraje in proti osrednjemu Sredozemlju sega območje visokega zračnega tlaka. S šibkimi jugozahodnimi vetrovi k nam doteka dokaj suh in postopno toplejši zrak.

Od 6. do 11. junija

Sprva bomo v plitvem ciklonskem območju, od sredine tedna pa bo od zahoda proti Alpam segalo šibko območje visokega zračnega tlaka.

 | Avtor:

V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, predvsem plohami in nevihtami. "Od torka do petka bo verjetnost za padavine manjša, vendar se bodo še vedno lahko pojavljale popoldanske krajevne plohe ali nevihte," še napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah do 25 stopinj."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:44 02.junij 2021.

    Daj, dajte, vremenarji ne ga biksat. Še za dva dneva v naprej falite, zdaj bi pa kar za 14 dni v prihodnost videli.

  • TistoPravo 17:06 02.junij 2021.

    Tako kot sm že napisal, sušec z dvomesečno zakasnitvijo. Če odmislimo nekaj ploh, je ta suh severni zrak ravno to

  • Herbert_Reyes 15:12 02.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦