Slovenija
20881 ogledov

Srednjeročna napoved: Kdaj bi lahko dočakali "prvo tridesetico"

Aprilsko vreme Profimedia
Na začetku druge dekade se vreme še ne bo popolnoma stabiliziralo, tja proti sredini meseca pa se lahko pričakuje en val bistveno toplejšega vremena, ki se bo začel na zahodu. Morda nas prvič obišče afriški anticiklon, ki bi lahko prinesel prvo tridesetico," so zapisali na portalu Ciklon.si.

"Z aprilskimi plohami smo opravili. Že pa nastajajo majske nevihte, ki prinašajo precej strel in tudi nalive z vetrom. V Novem mestu je v eni uri padlo 30 mm, ohladilo se je za 7 °C," so popoldne sporočili z Agencije za okolje RS ( Arso).

"In že je tukaj mesec maj, zadnji pomladni mesec. Če pogledamo temperaturno sliko v marcu in aprilu ugotovimo, da je bilo le na severu toplejše in ponekod na zahodu Evrope toplejše od 1991-2020," pa v zadnji srednjeročni napovedi zapiše Gregor Skok na portalu Ciklon si. Dodaja, da pred nami teden s precej nestanovitnim vremenom, napoved se lahko dnevno spreminja. Tako kot danes, nas tudi jutri čakajo krajevne nevihte.

V torek bo spet več sončnega vremena, temperatura pa se bo ponekod približala +25 °C. "Pred dnevi je še kazalo, da bomo imeli ob koncu tedna večji vdor mrzlega zraka s severa, ki pa se bo na koncu pretvorilo v novo višinsko dolino, ki se bo vdrla nad Genovskim zalivom. Zato bo v petek in soboto spet nekoliko bolj spremenljivo in hladneje," napoveduje Skok. 

"Na začetku druge dekade se vreme še ne bo popolnoma stabiliziralo, tja proti sredini meseca pa se lahko pričakuje en val bistveno toplejšega vremena, ki se bo začel na zahodu. Morda nas prvič obišče afriški anticiklon, ki bi lahko prinesel prvo tridesetico."

  • V sredo bo deloma sončno, občasno pa bo nekaj spremenljive oblačnosti, zlasti popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 17 °C in 23 °C.
  • V četrtek bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 25 °C.
  • V petek bo pretežno oblačno, od jugozahoda se bodo začele pojavljati padavine, deloma plohe in nevihte, zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 14 °C in 19 °C.

"Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje," opozarjajo vremenoslovci. 

Glede na  prognozo Arsa, bo prihodnji vikend oblačen in deževen, s temperaturami med 14 °C in 16 °C. Prihodnji ponedeljek že kaže na nekaj sonca, v torek ga bo še več, temperature pa okoli 20 °C. Kot  rečeno, so napovedi nad 5 dni vse manj zanesljive, 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:05 02.maj 2022.

    Na trstenjakovi že pišejo da je za dež kriv Golob. Vreme joče za Janšo, ker ni bil izvoljen.

  • matermila 06:58 02.maj 2022.

    Še vreme ni več kar je bilo. Se je dež namenil uničiti vsak vikend ?