Slovenija
94071 ogledov

Srednjeročna napoved: Kdaj lahko pričakujemo novo pošiljko snega?

Zbiljsko jezero, zima, Medvode, klop, sneg, sprehod M. Ha.
Obeta se nam pestro vremensko dogajanje.

"Polarni vrtinec v stratosferi se bo jutri zlomil, na 10 hPa bodo zapihali vzhodni vetrovi. Po pričakovanjih je prišla reakcija na zlom tudi v troposfero," so v srednjeročni napovedi pojasnili vremenoslovci portala Ciklon.si.

Dodali so, da v nedeljo tega na izračunih še ni bilo videti, a je danes slika povsem drugačna "in se bo verjetno v prihodnjih dneh še nekoliko zaostrila", tako bo vdor s severa oz. severovzhoda proti Sredozemlju verjetno še nekoliko izrazitejši.

Trenutno nad našimi kraji vlada afriški anticiklon, ki prinaša visoke temperature. "V sredogorju je prava pomlad in sneg se hitro tali. Na Slavniku je 13 °C, na Rogli 10 °C, Podnanosu 13 °C. Afričan sredi februarja ni ravno pogost pojav, toda smo v dobi globalnega segrevanja in take ekstremne situacije bodo vedno bolj pogoste," so zapisali meteorologi.

Ocenjujejo, da se bodo izmenjevala obdobja s pogostimi padavinami, ki smo jih imeli od lanske jeseni kar nekaj, in suha obdobja, v katerem smo trenutno.

Kaj torej lahko pričakujemo v naslednjih dneh?

Jutri bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo oblačnost od zahoda povečala, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 9 °C in 14 °C. V petek bo na zahodu pretežno oblačno, drugod bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 9 °C in 14 °C.

Po napovedih portala Ciklon.si bo tudi v soboto na vzhodu še deloma sončno, drugod večinoma oblačno, pihal bo okrepljen jugozahodni veter, v hribovitem svetu zahodne Slovenije pa bo že občasno rahlo deževalo. Najvišje temperature bodo med 9 °C in 15 °C.

V nedeljo bo pretežno oblačno, pojavljati se bodo začele krajevne padavine, ki se bodo popoldne in zvečer nekoliko okrepile in v noči na ponedeljek večinoma ponehale. Popoldne bo zapihal vzhodni veter, burja na Primorskem se bo proti večeru okrepila. Meja sneženja se bo ob koncu padavin lahko spustila na okoli 500 metrov, napovedujejo. Najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 13 °C.

V ponedeljek se bo ohladilo

"Nadpovprečno toplo vreme se bo nadaljevalo tja do ponedeljka, ko nas bo prešla vremenska fronta. Pred njo bo od jutri naprej po nižinah več dni pihal jugozahodni veter, ki bo predvidoma najmočnejši v soboto," pojasnjujejo. Od jutri do nedelje se bodo zlasti na vzhodu temperature približale ali presegle 15 °C, nedelja pa bo prinasla padavine, sledila bo še ohladitev. 

Ohladitev bo po njihovih napovedih le kratkoktrajna, saj nas bo sredi naslednjega tedna ponovno obiskal afriški anticiklon.

"Ponovil se bo vremenski vzorec tega tedna, s to razliko, da bo imel prodor, ki bo sledil, bistveno zahodnejšo pot." To naj bi se, po današnjih izračunih, zgodilo naslednji četrtek oziroma v noči na petek.

Prehod fronte bo prinesel padavine, sprva deževje, nato pa bi se lahko meja sneženja spet spustila do nižin. "Vendar je še predaleč za resno napoved," dodajajo na portalu.

V zadnjih dneh februarja in v začetku marca pa pričakujejo "močan greben nad Islandijo oz. Grenlandijo in nove prodore hladnejših zračnih mas proti Sredozemlju". To bi prineslo spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, "od bližine sredozemskega ciklona pa bo odvisna jakost in vrsta padavin".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • radovednica 08:22 16.februar 2023.

    Pa ste res "cepljeni". A spet in še kar prosite sneg, norci. Pridite malo iz tistih ljubljanskih lukenj tja, kjer ga imamo za naslednjih 300 let čez glavo, pa boste kmalu obžalovali izrekati te neumnosti. Če pa hočete še sneg, ...prikaži več se preselite na Kredarico ali pa še bolje, na Antarktiko. Joj, pa še tam se ubogi ledeniki zmanjšujejo. O da bi se v celoti enkrat za vedno in povsod.

  • bobubob 16:31 15.februar 2023.

    Kakor so znali narediti žled, lani sušo, lahko letos poleti tudi sneg npr. v Portorožu. Odgovor je torej preprost, saj je tehnologija že preizkušena na vseh celinah. Znajo narediti tudi potres, saj so v teh desetletjih lahko temeljito preizkusili celotno ...prikaži večtno pokradeno znanje Nikole Tesle. Včasih je tisto, kar je najbolj očito, tudi najbolj skrito.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 15:11 15.februar 2023.

    Sneg naj bo v planinah, da bo poleti dovolj vode v dolinah!