Slovenija
88007 ogledov

Srednjeročna napoved: Najprej pošiljka dežja, nato pa ...

vreme dež dežnik Shutterstock
Prihaja muhasto vreme.

Jutri prihajajo krajevne plohe in nevihte

Jugozahodni veter pri tleh se postopno krepi, kar pomeni, da se od zahoda počasi bliža poslabšanje vremena, pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si. Napovedujejo, da bo oblačnost postopoma naraščala, dnevne temperature pa se bodo nižale, z izjemo juter, ki bodo toplejša kot pred nekaj dnevi. 

Danes bo po njihovih ocenah še suho, jutri čez dan pa bodo na zahodu začele nastajati krajevne plohe in nevihte, ki bodo občasno segale tudi do osrednje Slovenije. "V petek bodo ob prehodu vremenske fronte nastajali krajevno močnejši nalivi zlasti v zahodni in južni Sloveniji. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja, ohladilo se bo, čez dan bo razen na Primorskem večinoma pod 20 °C," dodajajo. A že popoldne bodo padavine večinoma ponehale. V soboto bo, kot nadaljujejo, spremenljivo do pretežno oblačno, "tu in tam bo občasno rahlo deževalo, temperature čez dan bodo podobne kot v petek".

V nedeljo verjetno obilne padavine

Po tem pa bo verjetnost za obilne padavine velika. "Evropski model kaže za nedeljo na novo motnjo z Atlantika, ki bo potovala proti Balkanu in velik vetrovni stržen, zgoraj zmeren do močan jugozahodni veter, spodaj severovzhodni veter in nekajurne obilne padavine, z mejo sneženja pod 2000 metrov," opozarjajo.

V naslednjem tednu bodo padavine občasne, z razmeroma nizko mejo sneženja, "če le ne bo anticiklon premočan".

Nad severno hemisfero je namreč temperatura precej hitro padla, počasi se gradi jezero ledeno mrzlega zraka, ki predstavlja polarni vrtinec, opažajo vremenoslovci portala Ciklon.si. Napovedujejo, da bo proti koncu meseca polarni vrtinec usmerjen proti Atlantiku, nad Skandinavijo pa naj bi se razvil anticiklon. 

Prav mogoče je, da bo letošnja zima polna snega

"Poleg La Nine je pri moči polarnega vrtinca pomemben tudi qbo in sončna aktivnost. Qbo ima in bo imel precej negativne vrednosti, v zimskem času bodo znašale blizu 30m/s, kar pomeni da bo s takšno hitrostjo pihal veter nad Ekvatorjem v nasprotno smer," pojasnjujejo vremenoslovci in dodajajo, da je ob takšni vremenski sliki "to ponavadi prinašalo dobro zimo nad Evropo z veliko snega, če le ni bilo morje v vzhodnem delu Pacifika prehladno in projekcije kažejo, da bo toplejše kot je bilo v lanski zimi"

Kaj napoveduje Arso?

Tudi Agencija RS za okolje za jutri napoveduje dopoldanske padavine na zahodu, ki se bodo popoldne okrepile in občasno razširile proti osrednjim in vzhodnim krajem. V noči na petek se bo dež po njihovi prognozi razširil nad večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. "V petek dopoldne bodo padavine oslabele in večinoma ponehale, oblačnost se bo trgala. Popoldne bo nastalo še nekaj krajevnih ploh."

Za soboto napovedujejo posamezne nevihte predvsem na zahodu države, nedelja pa naj bi bila oblačna in deževna s temperaturami po nižinah v notranjosti le malo nad 15 °C. Več sonca naj bi bilo le v ponedeljek, v torek in sredo se možnost za padavine nekoliko poveča, v četrtek in petek pa bo najverjetneje ostalo suho, še dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:44 15.september 2021.

    Jaz čakam izračun Baba Vanga inštitut d.o.o bivši inštitut Jožefa Stefana, da pove kako bo vreme. Oni se najbolj usposobljeni za sloganje. Samo poglejte kako pravilno napovedujejo covid.

  • TistoPravo 18:22 15.september 2021.

    Prav mogoče da ne bo nič posebnega. Al bi moglo bit?