Slovenija
18095 ogledov

Srednjeročna napoved: Padavin bo veliko, kaj pa sneg?

Deževje Profimedia
November bo, kot kaže, eden najbolj mokrih v zgodovini meritev.

"Ciklonska območja nad zahodnim delom Evrope bodo vztrajala še naprej tja proti zadnji dekadi v novembra," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Zaenkrat ni videti, da bi v kratkem prišlo do korenitih sprememb v postavitvah. Nad vzhodnim delom Evrope bo vztrajalo območje visokega zračnega pritiska, doline s hladnejšim zrakom pa se bodo spuščale proti Sredozemlju. V naslednjih dneh bo kar nekaj genovskih ciklonov ki bodo prinašali obilne padavine in letošnji november bo očitno eden najbolj mokrih v zgodovini meritev."

Ob razcepu polarnega vrtinca vdor hladnega zraka

Dodajajo, da se že v novembru lahko zgodi tudi sneženje do nižin, a je za zanesljive napovedi še prezgodaj. "Nekateri mediji so začeli pisati o možnosti razcepa polarnega vrtinca do novega leta," razlagajo pri Ciklon.si in dodajajo, da bi ob nadaljevanju zdajšnje dinamike lahko prišlo res prišlo do oslabitve polarnega vrtinca. "Nad severnim polom bi lahko videli krepitev anticiklona, ki bi segreval tisti del, polarni zrak pa bi se začel premikati proti zmernim geografskim širinam, proti Evropi in ZDA. Zato ne dajemo veliko na sezonske izračune, ki nam za Evropo kažejo milo zimo."

Agencija za okolje za zvečer in ponoči napoveduje občasno še padavine, meja sneženja bo nadmorski višini okoli 1500 metrov. "Zjutraj bo dež večinoma ponehal, oblačnost se bo trgala, po nekaterih nižinah bo nastala megla," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, ob morju okoli 10 stopinj Celzija."

V četrtek dopoldne bo še pretežno oblačno, popoldne se bo delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 16 stopinj Celzija.

Kakšen bo vikend?

V petek bo oblačnost naraščala, na zahodu se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo počasi širile v notranjost. "Ob morju bo pihal jugo," pišejo pri Agenciji za okolje. "V noči na soboto bo dež zajel vso državo in v soboto dopoldne postopno ponehal, razjasnilo se bo. V nedeljo bo oblačno s padavinami."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad osrednjo Evropo vztraja območje nizkega zračnega tlaka. Z jugozahodnikom priteka k nam precej vlažen in postopno malo hladnejši zrak.

Od 10. do 15. novembra

Nad Sredozemljem se bo zadrževalo ciklonsko območje. "Naši kraji bodo pod vplivom južnih do jugozahodnih višinskih vetrov, k nam bo pritekal razmeroma vlažen in za ta letni čas ne prav hladen zrak," pišejo pri Arsu.

Prevladovalo bo oblačno vreme z dokaj pogostimi padavinami. "Več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji," še napovedujejo pri Arsu. "V nedeljo bo prehodno nekoliko hladneje, v začetku prihodnjega tedna pa se bo znova otoplilo. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah med 10 in 15 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.