Slovenija
9904 ogledov

Srednjeročna napoved: obeta se hitra sprememba vremena

Jesen Profimedia
Dnevne temperature se bodo konec tedna precej spustile.

"Pred nami večje poslabšanje vremena z sekundarno ciklogenezo nad Genovskim zalivom," piše Gregor Skok pri portalu Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved. "Večji del septembra smo imeli podaljšano meteorološko poletje s precej visokimi temperaturami. V Ljubljani je bila povprečna temperatura 19,5 stopinj Celzija, kar je približno toliko, kot je bilo toplo poletje v osemdesetih letih."

"V večjem delu ZDA so bile temperature pod dolgoletnim povprečjem zaradi prodora mrzlega zraka iznad Arktike. Nad večjim delom Evrope in nad vzhodno Sibirijo pa je bilo nadpovprečno toplo."

Gregor Skok, Ciklon.si

V Yakutsku, najbolj mrzlem kraju na svetu, so temperature podobno kot pri nas precej nad dolgoletnim povprečjem 1981-2010. "V nedeljo je bilo tam 15 stopinj Celzija, kar je precej nad dolgoletnim povprečjem, če je povprečna najvišja temperatura za september +11,3 stopinj Celzija," razlagajo pri Ciklon.si. "Tako bo ostalo še večji del naslednjega tedna."

Sprememba vremena že danes

Nas sprememba vremena čaka že danes, ko bo zahodno Slovenijo zajela oblačnost vremenske motnje. "V hribovitem svetu zahodne in ponekod v južni Sloveniji se bodo pojavljale plohe," napovedujejo pri vremenskem portalu. "Postopno se bo krepil jugozahodni veter, v torek bo deževalo tudi ponekod na vzhodu, v sredo pa bo dež bolj verjeten v zahodni in osrednji Sloveniji. Še bo razmeroma toplo, na vzhodu čez dan okoli 25 stopinj Celzija. Povsem drugače bo ob koncu tedna. Nad Genovskim zalivom bo v noči na petek nastal sekundarni ciklon in se pomaknil proti severovzhodu. Padavine se bodo od zahoda okrepile in zajele vso Slovenijo."

Objavil/a Ciklon.si dne Nedelja, 20. september 2020

Sprva bo pihal okrepljen jugozahodni veter, s pomikom ciklonskega območja proti Madžarski pa bo v noči na soboto od severovzhoda začel pritekati občutno hladnejši zrak. "Po najbolj mrzlem scenariju ki ga je izračunal glavni zagon evropskega modela, se obeta ohladitev v 24 urah," pišejo pri Ciklon.si. "Meja sneženja bi se lahko spustila na okoli 1500 metrov nad morjem. V nedeljo bi lahko nastal nov ciklon nad Genovo, kar bi pomenilo, da bi bila deževna tudi nedelja, vendar je še predaleč za resno napoved."

Začetek oktobra ne obeta kakšnega stabilnega in toplega vremena. "Nad severnim delom Atlantikom, pod Grenlandijo in nad zahodnim delom Rusije je izrazit greben," še pišejo pri Ciklon.si. "Atlantske motnje naj bi se spuščale proti Sredozemlju in verjetno vplivale na vreme pri nas." Pri tem opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, nato se zanesljivost vsak dan zmanjšuje.

Pred nami večje poslabšanje vremena z sekundarno ciklogenezo nad Genovskim zalivom! Večji del septembra smo imeli...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 20. september 2020

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje napoveduje za danes deloma sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo. "Predvsem na Primorskem bo možna kakšna ploha ali nevihta," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 stopinj Celzija."

Jutri bo na severovzhodu razmeroma sončno in večinoma suho. "Drugod bo spremenljivo, na zahodu pretežno oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami," napovedujejo pri Arsu. "Ponekod bo pihal veter južnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 19 do 25 stopinj Celzija."

V sredo in četrtek bo v zahodni polovici Slovenije pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Na vzhodu bo deloma sončno, lahko nastane kakšna ploha ali nevihta. Okrepil se bo jugozahodnik.

"Nad osrednjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka," napovedujejo pri Arsu. "Vremenske motnje so oddaljene od nas. S šibkimi jugozahodnimi vetrovi k nam doteka nekoliko bolj vlažen in topel zrak."

Od 24. do 29. septembra

Območje visokega zračnega tlaka se bo pomaknilo nad vzhodno Evropo, nad severozahodno Evropo pa bo obsežen ciklon, ki bo v petek s hladno fronto dosegel srednjo Evropo, severno Sredozemlje in zahodni Balkan. "Ob prehodu izrazite hladne fronte se bo nad nami ohladilo," pišejo pri Arsu. "Razvoj vremena v začetku prihodnjega tedna še ni zanesljiv."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo v zahodni polovici Slovenije precej oblačno z občasnim dežjem. "Proti vzhodu bo večinoma suho," še napovedujejo pri Arsu. "Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Najvišja temperatura po nižinah bo večinoma od 22 do 27 °C. V petek čez dan bodo padavine zajele vso Slovenijo. Hladneje bo. V soboto bo oblačno, občasno bo še deževalo. V nedeljo, ponedeljek in torek bo večinoma suho in hladneje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.