Slovenija
114416 ogledov

Srednjeročna napoved: Znano, kdaj lahko pričakujemo "zlom" poletja

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
Četrtek bo najbrž zadnji zelo vroč dan v letošnjem letu.

"Včeraj je bilo kar veliko presenečenje s padavinami od vzhoda, to je čar vremena. Višinska dolina hladnega zraka je pojav, ki dela meteorološkim izračunom največ preglavic," so včerajšnje deževje pojasnili vremenoslovci portala Ciklon.si.

Zdaj se je višinsko jedro pomaknilo proti jugovzhodu, nadaljujejo, vendar nas bo že jutri od zahoda doseglo novo. "Ta vremenska motnja bo vplivala na vreme pri nas jutri in v torek. Padavine pa zaenkrat videti precej skromne, še največ dežja naj bi padlo v zahodni polovici Slovenije," dodajajo.

Arso vreme | Avtor: Arso Arso

Hude vročine ne bo, čeprav se bo nad nami okrepil afriški anticiklon, se nam bo hkrati od zahoda namreč že bližala vremenska fronta. "Najbolj vroč dan v naslednjem tednu bo četrtek, ko bo ob jugozahodniku ponekod na jugovzhodu lokalno šlo do +36 ali +37 °C."

A ponekod na zahodu bodo že popoldne nevihte, ki se bodo v noči na petek razširile nad večji del Slovenije, pišejo v srednjeročni napovedi. "V petek bo tako bolj spremenljivo in bistveno bolj sveže vreme, saj večinoma ne bo šlo čez 30 °C. Glede na moje izkušnje ob takih situacijah pa marsikje ne bo niti 25 °C."

Kot pojasnjujejo, bi vremenska motnja lahko vztrajala nad nami dalj časa, "tako bodo sicer ob sončnem vremenu občasen dež imeli med soboto in ponedeljkom 22. avgusta".

Tako je verjetno, da bo četrtek zadnji zelo vroč dan letošnjega poletja, ko bodo temperature presegle 35 °C. Lahko pa nekaj vročih poletnih dni s temperaturami okoli 30 °C pričakujemo še v zadnjem tednu meteorološkega poletja, ko se bo nad Srednjo Evropo okrepilo območje visokega zračnega pritiska. V zadnjih dneh avgusta pa prihaja ohladitev in, kot pišejo na portalu, dokončen zlom poletja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Majazmaja 16:21 16.avgust 2022.

    Zlom interneta, zlom poletja ... Tukaj na Žurnalu res nimate pojma o jeziku ...

  • lojs 10:52 15.avgust 2022.

    "hude vročine ne bo, lahko gre pa do +37" ... ja sej to pa res ni več vroče, to je še vedno manj kot +40

  • Plavi-mil 08:03 15.avgust 2022.

    Katasrofa, pa ta zima je res premila, halo poletje je !!!!!!!!