Slovenija
59475 ogledov

Srednjeročna napoved: Prihaja afriški anticiklon, to prinaša nad naše kraje

mestni utrip Saša Despot
Naslednji teden prihaja afriški anticiklon, ki sicer po meteoroloških izračunih ne bo preveč močan, bo pa prinesel nekaj dni zmerne vročine.

"Še enkrat več se je izkazalo, da so višinske motnje precej težko napovedljive, kar smo tule že večkrat poudarili in včasih tudi za nekaj ur naprej ni možno natančno napovedati poteka vremena," priznavajo vremenoslovci portala Ciklon.si in dodajajo, da bo zato tudi ta teden precej težko napovedljiv. "Lahko se zgodi, da pri vas ne bo niti kaplje dežja, kilometer stran pa bo krajevna ploha."

Na Agenciji RS za okolje napovedujejo, da bo jutri spremenljivo oblačno, predvsem v gorah ter na Primorskem in Notranjskem bodo posamezne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Goriškem in ob morju okoli 17, najvišje dnevne pa od 19 do 25 °C.

Vreme | Avtor: Arso Arso
Ocenjujejo, da bo v četrtek v južnih in vzhodnih krajih sprva bolj oblačno s kakšno ploho, čez dan se bo zjasnilo, popoldne in zvečer pa bodo predvsem v severnih krajih krajevne plohe ali kakšna nevihta. Tudi petek bo nestanoviten, pravijo na Arsu; precej jasno bo, a se bodo popoldne razvile posamezne plohe ali nevihte.

Afriški anticiklon ne bo preveč močan

Kot kaže pa naslednji teden prihaja afriški anticiklon, ki sicer po meteoroloških izračunih ne bo preveč močan, bo pa prinesel nekaj dni zmerne vročine. "Pri izrazitih grebenih nad Skandinavijo se običajno zgodi, da atlantska motnja potuje iz severozahodnega Evrope in se pretvori v višinsko jedro hladnega zraka nad osrednjim del Evrope ter skupaj z vremensko fronto vpliva na vreme pri nas," pojasnjujejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Ocenjujejo, da bo ob koncu naslednjega tedna vročina lahko popustila, saj se bo anticiklon preselil nad zahodno polovico Evrope. "Verjetno bomo na njegovem vzhodnem robu in bo ozračje nad nami precej labilno s krajevnimi plohami in nevihtami," dodajajo.

Kakšen pa bo začetek julija?

Na Ciklon.si pravijo, da izračuni kažejo na to, da bo nad nami "precej živahen" zahodni, občasno pa tudi severozahodni zračni tok, ki prinaša spremenljivost in občasne padavine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Akademik 08:48 14.junij 2023.

    Toplo , hladno , soncno , oblacno , dezevno , suho , ta in oni ciklon ali anticiklon in tako dalje v nedogled je napoved hisnih prognostikov amaterjev . Ce zelite kaj bolj konkretnega od stevilcnih neplacljivih vremenskih portalov je ...prikaži več pac potrebno odvezat mosnjicek , jih je kar nekaj na izbiro .

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:22 14.junij 2023.

    Ne rabimo vremenskih strokonjakov,tolikokrat so že zaje..l napoved,da je že smešno,ampak plače imajo pa bogovske

  • lojs 07:11 14.junij 2023.

    še dobro, da imamo klet na trstenjakovi, človek ima možnost da se na nekoga obrne in dobi pojasnilo kaj je letos z vremenom