Slovenija
93786 ogledov

Srednjeročna napoved: Prihaja močna ohladitev s padavinami

Nevihta Profimedia
Kakšno vreme nas čaka do konca meseca?

Vremenoslovci za danes napovedujejo sončno vreme s popoldansko kopasto oblačnostjo. "Verjetnost za popoldanske plohe in nevihte bo znatna predvsem v gorskem svetu ter na severovzhodu države," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva jasno, sredi dneva in popoldne pa bo nekaj spremenljive oblačnosti. "Popoldne bodo v notranjosti Slovenije možne posamezne plohe in nevihte," poročajo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 26 do 31 stopinj Celzija."

V sredo bo spremenljivo oblačno, krajevne padavine se bodo od vzhoda razširile nad večji del države, vmes bodo tudi nevihte. Zapihal bo veter vzhodnih smeri.

V četrtek bo vreme še spremenljivo s popoldanskimi plohami in nevihtami.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad večjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka, hladna fronta je dosegla srednjo Evropo," pišejo pri Arsu. "Pred njo priteka nad naše kraje s severozahodnimi vetrovi toplejši in bolj suh zrak."

Od 23. do 28. julija

Nad večjim delom Evrope se bo vzpostavil zahodni zračni tok. "V petek ali v soboto bo nad severnim Sredozemljem nastalo plitvo ciklonsko območje," pišejo pri Arsu. "Nad naše kraje bo dotekala precej vlažna in nestabilna zračna masa."

Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Po 25. juliju "zlom poletja"

V četrtek in petek bo sprva precej sončno, popoldne pa bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo v petek pogostejše. "Predvidoma se bodo v noči na soboto padavine in tudi nevihte od zahoda razširile nad vso Slovenijo," napovedujejo pri Arsu. "Tudi v nadaljevanju bo ostalo spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj Celzija."

Kako močna bo ohladitev?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved in je pred dnevi napovedoval "zlom poletja" okoli 25. julija piše o ohladitvi in padavinah. "Seveda je še veliko časa, da se vremenska slika za letošnje poletje popravi," pravijo pri Ciklon.si.

Ciklon.si napoveduje, da se bo na začetku tega tedna vrnilo zelo toplo vreme z azorskim anticiklonom. "Vendar so, tako ponedeljek kot v torek, možne krajevne padavine," pišejo pri Ciklon.si. "Torek bo najtoplejši dan v prihodnjem tednu, ob morju, na Goriškem in na vzhodu bi lahko prilezla temperatura tja do 31, morda 32 stopinj Celzija."

V sredo bomo pod vplivom nove atlantske motnje, ob vzhodniku se bo tudi ohladilo. "V četrtek in petek bo spet več sončnega vremena, popoldne bodo zlasti v gorskem svetu nastajale plohe in nevihte, temperature pa bodo nekoliko pod dolgoletnim povprečjem, verjetno bo tridesetica možna le na Primorskem," pišejo pri vremenskem portalu.

Ob koncu tedna bo po pisanju Cikon.si nad Genovskim zalivom nastalo ciklonsko območje, ki bo vplivalo na vreme pri nas.  "Zlasti v soboto bodo pogoste plohe in nevihte in znova se bo osvežilo," navajajo pri portalu. "Za nedeljo pa je še vprašanje. Nastanejo kar precejšnje razlike med skupinskim izračunom med GFS in ECMWF. Tokrat bolj verjamem ameriškemu modelu, ki ima zahodnejšo pot in spust proti Sredozemlju, medtem ko ima Evropejec pot severno od Alp. Razlika je seveda občutna, pri ameriškem imamo izrazito vremensko fronto s sekundarcem nad severno Italijo in močno ohladitev, medtem ko ima evropski sicer padavine vendar precej manjšo ohladitev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 21:19 20.julij 2020.

    jah nč, jakne, marele, pelerine, škornje, anorak , iberok, bunduro, ... pa še kaj, razen začetka ogrevanja ... tolk mraza pa spet ne bo