Slovenija
16777 ogledov

Srednjeročna napoved: Prihaja sprememba vremena!

Aprilsko vreme Profimedia
Kakšno vreme nas čaka za prvomajske praznike?

"Za vikend pa se obeta kristalno jasno nebo, sploh v soboto, saj bo verjetno brez oblačka," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Tudi relativna vlažnost v ozračju bo precej nizka.V nedeljo pa bodo najvišje temperature čez dan že marsikje čez 20 stopinj Celzija."

Sprememba prihaja na začetku naslednjega tedna, ko bo na nas vplivala atlantska dolina nad zahodnim delom Sredozemlja, ki se bo postopno združila z dolino nad vzhodnim delom Evrope. "To ciklonsko območje se bo iznad zahodnega Sredozemlja začelo počasi pomikati preko Jadrana proti vzhodu, zato si lahko obetamo najmanj tri dni deževnega vremena," napovedujejo pri Ciklon.si. "V četrtek in petek bo predvidoma že več sončnega vremena, vendar bodo v popoldanskem času predvidoma še nastajale krajevne plohe."

Danes je zapihal jugozahodni veter, znanilec poslabšanja vremena. Na nas bosta vplivali dve dolini, ki se spuščata proti...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Sreda, 21. april 2021

Ob koncu naslednjega tedna se tako na ameriškem kot na evropskem izračunu kaže dvig subtropske zračne mase iznad Sredozemlja proti severu. "Za prvomajske praznike se zaenkrat obeta sončno in zelo toplo vreme," napovedujejo pri Ciklon.si. "Čez dan bi se lahko segrelo čez 25 stopinj. Vendar treba opozoriti da bo nad Severno Evropo še vedno izjemno velika količina mrzlega zraka, ki se lahko hitro spusti nad območje Alp."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje napoveduje, da se bo zvečer povsod zjasnilo. "Ponoči in zjutraj bo jasno. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, v alpskih dolinah okoli -2 stopinji Celzija," pišejo pri Arsu.

V soboto bo pretežno jasno, popoldne bo na nebu nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 stopinj Celzija.

V nedeljo bo večinoma sončno. Popoldne bo oblačnost od severa začela naraščati, tam bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Ohladilo se bo. V torek bo oblačno, dež se bo razširil nad vso Slovenijo. Hladno bo.

"Hladna fronta se je pomaknila nad srednji Balkan in vzhodno Evropo," razlagajo pri Arsu. "Za njo se nad Alpami krepi območje visokega zračnega tlaka. Z vzhodnimi vetrovi doteka naše kraje hladnejši in postopno bolj suh zrak."

Od 27. aprila do 2. maja

Iznad zahodnega Sredozemlja se nam bo približalo ciklonsko območje, ki bo se v torek in sredo prek Jadrana in Alp pomikalo proti severovzhodu. Tudi v nadaljevanju tedna bomo predvidoma na jugozahodnem robu tega ciklonskega območja. Pihali bodo vlažni jugozahodni vetrovi.

 | Avtor:

V torek bo dež zajel vso državo in do srede dopoldne predvidoma ponehal. "Popoldne bodo nastajale krajevne plohe," pišejo pri Arsu. "Tudi v nadaljevanju tedna kaže na spremenljivo vreme s popoldanskimi plohami in posameznimi nevihtami. Bo pa postopno topleje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:51 23.april 2021.

    Mar bi nam bilo vsaj vreme malo bolj naklonjeno.