Slovenija
42716 ogledov

Srednjeročna napoved: prihaja za naše kraje nenavadna pošiljka

Oblačno vreme oblaki pretežno
Kakšno vreme bomo imeli marca? Tu je nekaj odgovorov.

Vremenoslovci portala Ciklon.si v zadnji objavljeni srednjeročni napovedi ugotavljajo, da je hladna fronta prinesla ogromno padavin v zahodni polovici, snežilo pa je večinoma le v alpskih dolinah na severozahodu, drugod je bila meja sneženja večinoma nad 1400 metrov. V prihodnjih dneh kakšne bistvene spremembe vremena oz. daljše stanovitnosti ne bo, še dodajajo pri Ciklon.si.

"Nad zahodno Rusijo bo močan greben, ciklonska območja pa se bodo iz severnega dela Atlantika spuščala proti zahodnemu Sredozemlju, od jugozahoda pa bo proti nam pritekal v višinah vlažen in razmeroma topel zrak. Zato se bo februar končal neobičajno toplo in je trajal večinoma cel mesec z močno pretoplim vremenom, ki je bolj značilen za prvo polovico aprila," so zapisali. "Kajti tudi marca je bilo velikokrat hladneje. Nekaterim je to prijetno, vendar slej ko prej nam bo to narava vrnila v precej hujši obliki, do točke preloma ni več tako zelo daleč ...," opozarjajo pri Ciklon.si.


"Omeniti velja tale globoki ciklon, ki se bo ugreznil proti obalam Severne Afrike in Alžiriji in Egiptu prinesel obilne padavine. Hkrati pa bo izsesal saharski prah in ga usmeril proti Evropi, vse bo odvisno od položaja tega ciklona, če bo zahodneje, bomo dobili več prahu, največ predvidoma v noči na petek. Ob krajevnih plohah v četrtek popoldne pa bo lahko ta pesek oz. prah segel do tal, kar se bo poznalo na avtomobilih," opozarjajo. 

saharski pesek Španija | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot dodajajo, tudi v začetku marca bistvene spremembe ne bo, med 3. in 5. marcem bo spet povečana možnost za padavine, zlasti na zahodu ob ciklogenezi nad zahodnim delom Sredozemlja. "Anticiklon naj bi se iz zahodne Rusije okoli 7. marca premaknil proti Skandinaviji, zato je zaznati manjši padec na temperaturnih anomalijah. Pod njim običajno nastajajo višinska jedra hladnega zraka, ki jih skupinski izračun ne vidi," so še zapisali na Facebook profilu.

Vreme v prihodnjih dneh

Jutri bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, na zahodu in osrednji Sloveniji bodo občasno nastajale krajevne plohe, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 6 °C, drugod med 9 °C in 14 °C, napovedujejo pri Ciklon.si.

V ponedeljek zjutraj bo še razmeroma sončno, nato bo oblačnost od zahoda hitro naraščala, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature  bodo med 7 °C in 15 °C.

V torek bo oblačno, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, zlasti dopoldne bo ponekod še rahlo deževalo, najvišje temperature bodo med v alpskih dolinah okoli 8 °C, drugod med 12 °C in 17 °C.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še nastajale krajevne plohe, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 10 °C in 15 °C, na Primorskem do 19 °C.

Napoved zaključujejo z opozorilom, da so napovedi do 5 dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Nelaži 07:57 25.februar 2024.

    ne laži prej ali slej nam bo to narava vrnila?,........ mama ti bo to vrnila.... Vsako leto ob času cvetenja dreves NATO zapraševalci poskrbijo za zmrzal in žled, tudi letos bo tako. Zračni fašisti kabala mafije hočejo na vsak način ...prikaži večn uničiti naše zdravje in našo naravo.