Slovenija
13108 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšen maj nas čaka!

Majsko vreme Profimedia
Ta teden nas bosta prešli dve vremenski fronti.

"Začel se je zadnji pomladni mesec maj. Maj je ponavadi prinesel prve vroče dneve na Primorskem in verjetno tudi letos ne bo nič drugače. O vročih dneh govorimo takrat, ko temperatura doseže 30 stopinj ali več. V tem tisočletju se je osemkrat zgodilo, da smo imeli v Ljubljani prvi vroč dan že v maju. Pred tem pa se je to zgodilo le dvakrat in sicer leta 1969 in 1999. V zadnjem desetletju pa je opaziti, da je prvi vroč dan šele v juniju, saj smo ga imeli v maju le dvakrat, 2012 in 2017," opisujejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Tridesetic v naslednjem tednu še zagotovo nikjer ne bo. No če smo iskreni, tudi 25-tic ne. Morda čez teden dni na Goriškem. Ob obali se to še nekaj časa ne bo zgodilo, saj je morje še precej hladno."

12 maja proti 30 stopinj Celzija

V tem tednu ne pričakujejo stabilizacije vremena, saj nas bosta prešli dve vremenski fronti - prva v noči na četrtek, druga predvidoma v petek. "Nato pa prihaja afriški anticiklon, vendar ne izgleda da bo trajal dolgo," pišejo pri Ciklon.si. "Dolina se bo vdrla nad zahodnim delom Sredozemlja in med 9. in 12. majem bomo v zelo topli zračni masi. Kaže, da bo najbolj toplo v torek in sredo 12. maja, ko bo lahko pogrelo ponekod blizu 30 stopinj."

Potem nas bo po napovedih portala od zahoda najverjetneje doseglo ciklonsko območje, ki se bo počasi pomikalo proti vzhodu in prineslo lahko prve letošnje prave nevihte in osvežitev.

Začel se je zadnji pomladni mesec maj. Maj je ponavadi prinesel prve vroče dneve na Primorskem in verjetno tudi letos ne...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 02. maj 2021

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes po večinoma jasnem in ponekod meglenem jutru napoveduje dokaj sončno vreme, predvsem v Posočju pa bo več oblačnosti in popoldne bo tam občasno rahlo deževalo. "Zapihal bo jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na vzhodu in ob morju do 20 stopinj Celzija."

Jutri bo spremenljivo oblačno, ob morju pa precej jasno. Predvsem v zahodni in severozahodni Sloveniji bodo popoldne nastale posamezne plohe ali kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, v Gornjesavski dolini okoli 3, najvišje dnevne od 15 do 20, na severozahodu okoli 13 stopinj Celzija.

Zvečer in v noči na četrtek se bodo padavine od severa razširile nad večji del Slovenije. Prehodno bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem proti jutru burja. V četrtek dopoldne bodo padavine postopno ponehale, veter bo oslabel. Čez dan bo pretežno oblačno. V petek se bodo padavine od severa spet razširile nad vso Slovenijo.

 | Avtor:

"Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo in severozahodnim Balkanom je oslabelo," razlagajo pri Arsu. "Alpam se od severozahoda bliža nova vremenska fronta. Pred njo k nam od jugozahoda doteka toplejši zrak."

Od 7. do 12. maja

V petek nas bo prešla hladna fronta, za njo se bo okrepilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v ponedeljek slabelo. K nam bo po soboti spet dotekal toplejši in bolj suh zrak, v višinah bomo pod vplivom jugozahodnika, v začetku tedna pa vse bolj južnega vetra. V sredo bo nad zahodnim Sredozemljem nastal ciklon.

V petek se bodo padavine znova razširile nad večji del države. Od sobote naprej kaže na sončno in suho vreme. Od nedelje dalje bo topleje, v prvi polovici prihodnjega tedna bo temperatura tudi do 25 stopinj Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.