Slovenija
42477 ogledov

Srednjeročna napoved: takšen maj nas čaka

Maj A. Š.
"Letošnje prognoze so precej boljše za ljubitelje ne preveč vročega vremena"

Z lepim vremenom in visokimi temperaturami smo lahko uživali v prvih piknikih, sončne kreme so spet romale v torbice. A se bomo kot kaže kmalu spet odpovedali suhemu vremenu ...

"V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in do večera večinoma suho. Pihal bo šibak vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 22 stopinj Celzija," za jutri napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Proti večeru se bodo na jugu in zahodu Slovenije začele že pojavljati plohe.

V torek bo oblačno in deževno: "V sredo bodo padavine ponehale, oblačnost se bo trgala. Oba dneva bo na Primorskem pihala šibka do zmerna burja, drugod severovzhodnik. V četrtek bo delno jasno. Jutro bo sveže."

Letos več dežja, ne tako vroč junij

"Jutri se bo začel že zadnji pomladni mesec maj. V preteklosti je bil maj že zelo topel, lanski je bil precej toplejši od dolgoletnega povprečja in tudi suh mesec. Zato smo lahko pričakovali precej vroč začetek poletja, kar se je tudi zgodilo. Letošnje prognoze so precej boljše za ljubitelje ne preveč vročega vremena," piše vremenski portal Ciklon. si.

Kot napovedujejo, se junij zaenkrat ne kaže kot vroč mesec, saj je v srednjeročnih izračunih videti precej spremenljivosti na območju Alp, ki se bodo nadaljevale tja do sredine meseca maja: "Večja vlažnost tal v maju pomeni nižjo povprečno maksimalno temperaturo v juniju." Kot opisujejo, je bilo vreme v prvem delu prvomajskih praznikov kar stabilno, trend zmanjševanja padavin se je uresničil. V drugem delu se bo po njihovi napovedi zgodilo podobno.

"Če komentiram MJO faze je videti, da bo šlo po pričakovanjih spet v hladnejše faze. Fazi 6 in 7 prinašata precej aktivno Sredozemlje. Običajna pot atlantskih motenj je čez Severno Evropo, kar pa se tokrat ne bo zgodilo, saj bo tam območje visokega zračnega pritiska. V četrtek se bo prehodno okrepilo območje visokega zračnega tlaka, vendar bo hitro oslabelo, za njo se bo atlantska motnja spustila proti Sredozemlju, zato bo naslednji konec tedna vreme spet spremenljivo, verjetno pa bo glavnina padavin v ponedeljek 8. maja," komentirajo.  

Spremenljivo vreme s pogostimi padavinami bi se lahko zavleklo celo do sredine meseca maja. Skupinski izračuni kažejo nadpovprečno količino padavin in temperature pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020.

Vremenski portal Ciklon. si

Opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.