Slovenija
71267 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšni so obeti za sneg po nižinah

Sneg Profimedia
Zaenkrat dež in toplo, a v začetku decembra se lahko vreme precej spremeni.

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme. "Sprva bo povsod večinoma suho, popoldne pa se bodo padavine na zahodu znova pojavljale in širile nad osrednjo Slovenijo," pišejo pri Agenciji za okolje. "Ob morju bo zapihal šibak jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, ob morju 15, v Gornjesavski dolini okoli 6 stopinj Celzija."

Jutri bo ponekod na vzhodu občasno sijalo sonce, drugod pa bo pretežno oblačno. "V zahodni in osrednji Sloveniji bodo občasno padavine, deloma plohe, več jih bo v Posočju," napovedujejo pri Arsu. "Ob morju bo pihal zmeren jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju 12, najvišje dnevne od 9 do 15, v Gornjesavski dolini okoli 6, ob morju 17 stopinj Celzija."

Dež bo v nedeljo ponehal

Do nedelje zjutraj bodo padavine povsod ponehale. "V višjih legah in na Primorskem se bo razjasnilo, zapihala bo šibka burja. Drugod bo dolgotrajna megla ali nizka oblačnost," pišejo pri Arsu. "V ponedeljek bo pretežno oblačno in večinoma suho."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Naši kraji so na vzhodnem robu območja nizkega zračnega tlaka, ki se zadržuje nad Atlantikom in zahodno Evropo. Z jugozahodnimi vetrovi k nam priteka vlažen in razmeroma topel zrak.

Do konca meseca bo toplo

V ponedeljek bodo naši kraji predvidoma še pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki se bo zadrževalo nad vzhodno Evropo. "V nadaljevanju tedna bo območje visokega zračnega tlaka oslabelo, prešli bomo pod vpliv atlantskih vremenskih motenj," pišejo pri Arsu. "Ob koncu tedna se bo zračni tlak spet okrepil."

V ponedeljek bo večinoma suho, nato bodo padavine spet verjetnejše do vključno petka. "V soboto in nedeljo bo predvidoma suho," še napovedujejo pri Arsu. "Še naprej bo razmeroma toplo."

Kakšen bo december?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, v decembru napoveduje spremembo vremena. "Spremembe v postavitvah na vidiku," pišejo pri Ciklon.si. "Dolgo trajajočemu anticiklonu nad zahodnim delom Rusije so počasi šteti dnevi. Stanje se bo normaliziralo. Ciklonska območja iznad Atlantika bodo počasi imeli normalno smer čez Skandinavijo, kjer bo zima v začetku meseca decembra močno pritisnila."

Po napovedih Ciklon.si se bo polarni vrtinec v začetku decembra verjetno pomaknil proti vzhodnemu delu Evrope oz. zahodne Rusije, kar bi lahko vplivalo na vreme pri nas. "Zaenkrat je nesmiselno govoriti o kakšnem snegu po nižinah," pišejo pri Ciklon.si. "Brez dvoma pa ne kaže slabo."

Pred tem nas čakajo še velike količine dežja ob koncu tega tedna. "Več oblačnosti in padavin bo na zahodu, proti vzhodu pa bo več jasnine," pišejo pri Ciklon.si. "Tako da bo za izkoristiti nedeljsko popoldne za uživanje v naravi, v višjih legah bo precej sonca. Tudi v prihodnjem tednu še ne bo večje spremembe, od torka naprej bomo pod vplivom novega ciklonskega območja, največ padavin pa pričakujemo v sredo in četrtek. Ciklonsko območje bo ob koncu naslednjega tedna zasedlo svoj prostor nad Skandinavijo, zato se bo tudi pri nas temperatura postopno začela spuščati in s tem tudi meja sneženja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.