Slovenija
23171 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme do konca meseca

Megla v gozdu Profimedia
Prva sprememba vremena pride v četrtek.

"Večje spremembe vremena ne bo do zadnje dekade v novembru," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Megla spominja na konec leta 1988, ko smo imeli večji del meseca le nizko oblačnost oz. meglo brez večjih padavin."

V naslednjem tednu bo v spodnjih plasteh še naprej ogromna količina vlažnega in hladnega zraka, ki bo prihajal od vzhoda. "Zato se bo po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije ves dan zadrževala megla ali nizka oblačnost," pišejo pri Ciklon.si. "Meja nizke oblačnosti bo nekje na 1000 metrih nadmorske višine. Na Primorskem in v višjih legah ter v večjem delu zahodne Slovenije pa bo sončno vreme. Temu primerne bodo tudi temperature, v krajih z meglo le okoli 5-7 stopinj Celzija, na Primorskem do 17 stopinj Celzija."

Sprememba vremena prihaja v četrtek, ko bo anticiklon nekoliko oslabel, zapihal šibak jugozahodni veter, ki bo razpihal tole meglo. "Manjše višinske doline pa bodo potovale čez Srednjo Evropo in s svojim repom vplivale zlasti na vreme nad zahodno polovico Slovenije," še pišejo pri Ciklon.si. "Morda bo kje padlo par kapelj dežja, največja verjetnost je v petek. Za razliko od začetka tedna bo v drugi polovici tedna več megle oz. nizke oblačnosti na zahodu. Temperature čez dan bo pa bodo bolj enakomerno razporejene in se bodo tudi v notranjosti dvignile čez 10, lokalno tja do 15 stopinj Celzija."

Tudi po 15. novembru še ne pričakujemo večje spremembe vremena, verjetno bo v višjih legah in na Primorskem prevladovalo sončno vreme, drugod pa bo večji del dneva megla ali nizka oblačnost. 

Pri Ciklon.si sicer opozarjajo, da so napovedi kar zanesljive do pet dni, potem se njihova zanesljivost zmanjša. 

Sedaj je že kar dolgočasen tale trdovratni anticiklon nad večjim delom Evrope. Večje spremembe vremena tako ne bo do...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 08. november 2020

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za ponoči in zjutraj napoveduje pretežno jasno vreme, v notranjosti Slovenije bo nastala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 7 stopinj Celzija.

Jutri bo na Primorskem, v Posočju in v višjih legah pretežno jasno. "Drugod bo megla ali nizka oblačnost, ki se bo marsikje zadržala ves dan. Predvsem v Vipavski dolini bo pihala šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 18 stopinj Celzija."

V torek in sredo bo na Primorskem, v Posočju in v višjih legah nad okoli 1000 m pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Drugod bo oblačno ali megleno. V četrtek se bo nizka oblačnost v notranjosti Slovenije razkrojila, postopno pa se bo pooblačilo na Primorskem in Notranjskem.

"Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah priteka nad naše kraje razmeroma topel in suh zrak."

Od 12. do 17. novembra

V območju visokega zračnega tlaka se bo nad našimi kraji zadrževal razmeroma topel in suh zrak.

 | Avtor:

V celotnem obdobju se bo po napovedih Arsa nadaljevalo suho vreme. V četrtek se bo nizka oblačnost v notranjosti Slovenije razkrojila, postopno pa se bo pooblačilo na Primorskem in Notranjskem. Predvsem tam bo od petka do nedelje oblačno in ponekod megleno, drugod pa povečini sončno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah.

V začetku novega tedna bo predvidoma spet več megle in nizke oblačnosti v notranjosti Slovenije, na zahodu pa se bo zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti okoli 10 stopinj Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • blaz4 12:11 09.november 2020.

    Kje je sneg 😑