Slovenija
27237 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme do konca oktobra

Mrzlo jutro Profimedia
Sredi tedna nas bo dosegel ciklon, konec meseca pričakujte ohladitev.

"Trenutno je težišče subtropskega anticiklona nad Balkanom, od zahoda pa pronica vse bolj vlažen atlantski zrak," pišejo pri portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Ta anticiklon je prinesel tudi nam precej visoke temperature. Povsem poletne pa so bile v Franciji in Španiji, čez dan se je ogrelo čez 30 stopinj Celzija. Zlasti ob krajih ob morju je precej zmanjšana vidljivost zaradi megle oz. nizke oblačnosti, kar je precej značilno za hladnejše mesece ob jugozahodnem vetru. Morje je še vedno precej toplo, zrak v okolici pa hladnejši in nastane lahko precej debela meglena plast."

Ciklon nas bo dosegel v sredo

A pri vremenskem portalu že napovedujejo spremembe, saj bo anticiklon na začetku tega tedna še naprej slabel. "Ciklon z vremensko fronto bo v ponedeljek zajel Španijo, v torek Italijo in v sredo dosegel Slovenijo," pišejo pri Ciklon.si. "Temperature bodo v sredo bolj primerne letnemu času, čeprav bodo še vedno nekoliko nad njim."

Mraza tudi v tem tednu še ni pričakovati. "V nadaljevanju je za Italijo pričakovati kar obilno jesensko deževje ob vdoru doline proti zahodnemu delu Sredozemlja," napovedujejo pri Ciklon.si. Obilnejše deževje lahko pričakujemo tudi na zahodu Slovenije. 

Konec meseca ohladitev

"Težišče anticklona se bo ob sredozemskem ciklonu postopno premikalo proti Skandinaviji," še napovedujejo pri vremenskem portalu. "V zadnjih dneh meseca bi lahko prišlo do večje ohladitve. Ob skandinavski blokadi bi lahko dobili od vzhoda precej veliko pošiljko mrzlega celinskega zraka, od zahoda pa vlago, kar je recept v zimskih mesecih za obilno sneženje."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes na Primorskem in Notranjskem napoveduje zmerno do pretežno oblačno, drugod povečini sončno. "Zjutraj bo po nekaterih kotlinah vzhodne Slovenije megla," pišejo pri Arsu. "Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, v vzhodni Sloveniji do okoli 24 stopinj Celzija."

Jutri bo v vzhodni Sloveniji še povečini sončno. "Drugod bo pretežno oblačno, ponekod v zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo," napovedujejo pri Arsu. "Jugozahodnik se bo nekoliko okrepil, ob morju pa bo pihal jugo, ki se bo prehodno okrepil v noči na sredo. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, ob morju okoli 17, najvišje dnevne od 16 do 23 stopinj Celzija."

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, ob prehodu vremenske fronte bo zjutraj in dopoldne občasno deževalo, vmes bo tudi kakšna nevihta. Popoldne se bo oblačnost trgala. V četrtek bo suho vreme.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad jugovzhodno Evropo ter severnim in osrednjim Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Vremenska fronta se iznad zahodne Evrope le počasi pomika v notranjost celine. Z jugozahodnimi vetrovi priteka k nam topel zrak."

Od 17. do 22. oktobra

Sprva bomo v šibkem območju visokega zračnega tlaka, od sobote naprej pa bo nad zahodno in srednjo Evropo ciklonsko območje, ki naj bi se proti koncu obdobja poglobile tudi nad severnim Sredozemljem.

"V četrtek bo suho vreme, v petek pa bo ponekod v zahodnih krajih občasno že rahlo deževalo," še napovedujejo pri Arsu. "Od sobote do torka bo verjetnost za padavine povečana. Postopno bo hladneje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lola_Mahomed 11:07 15.oktober 2019.

    Z delom od doma zaslužim € 136 na uro. Hkrati sem bil zelo presenečen, ker mi je sosed svetoval, naj se preusmerim na p0vprečno € 120, vendar vidim, kako zdaj deluje. To počnem ......... >>>>>>>>> www.CashFlow77.Com