Slovenija
10827 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme do sredine novembra

jesen vreme sonce
Kakšno vreme nas čaka?

"Prva novembrska dekada bo po pričakovanjih večinoma suha," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Najtoplejši zrak bo nad nami v ponedejek, ko se bo ničta izoterma dvignila skoraj do 4000 metrov. Oslabljena fronta bo sicer prinesla ohladitev, vendar bo še naprej nadpovprečno toplo, še posebej v hribovitem svetu. V sredo bo dežja zelo malo, ponekod marsikje ne bo padlo nič, največ lokalno ponekod na juguvzhodu okoli deset milimetrov."

Prvih deset dni bo vreme podobno, kot do sedaj

Po prehodu vremenske fronte se bo po napovedih portala od zahoda postopno krepilo območje visokega zračnega pritiska, nad Azorskim otočjem bo dolina z bistveno hladnejšim zrakom, zato bodo padavine večinoma le nad Portugalsko in Španijo, drugod pa padavin ne bo.

"Anticiklon se bo proti koncu tedna širil proti vzhodu s središčem nad vzhodnim delom Evrope," pišejo pri Ciklon.si. "Proti nam bo od vzhoda pritekal hladnejši in suh zrak. To pomeni, da bo vreme podobno, kot ga imamo v teh dneh. Večinoma bo sončno, zjutraj in dopoldne pa se bo po nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost. Temperature bodo po nižinah primerne letnemu času in bodo čez dan večinoma med deset in 15 stopinjami Celzija."

Dva različna modela za drugo dekado

V drugi dekadi se evropski in ameriški model še precej razlikujeta. "Sam bolj verjamem evropskemu," piše Gregor Skok pri Ciklon.si. "Na začetku druge dekade naj bi zgradil kar močan anticiklon nad Severno Evropo. Zaenkrat še naprej kaže da večjih padavin ni pričakovati, verjetno pa bo od severovzhoda začel pritekati še nekoliko hladnejši zrak. Ameriški pa še naprej vztraja s toplejšo in bolj mokro različico."

Ob tem pri Ciklon.si opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar precej zanesljive, nato pa se njihova zanesljivost z vsakim dnem zmanjša.

Prva novembrska dekada bo po pričakovanjih večinoma suha. Najtoplejši zrak bo nad nami jutri ko se bo ničta izoterma...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 01. november 2020

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes na Primorskem in Notranjskem napoveduje zadrževanje nizke oblačnosti, občasno bo tudi megleno. "Drugod bo povečini sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Čez dan bo ponekod pihal jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 stopinj Celzija."

Jutri bo precej jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se bo predvsem na Primorskem zadrževala večji del dneva. Jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 11, najvišje dnevne od 16 do 21 stopinj Celzija.

Sredi tedna bo zapihala burja

V sredo se bo od vzhoda pooblačilo, na Primorskem pa delno zjasnilo. V notranjosti Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Nekoliko hladneje bo, na Primorskem bo zapihala šibka burja.

V četrtek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno.

"Nad južno Evropo in Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah priteka k nam s šibkimi severozahodnimi vetrovi topel in razmeroma suh zrak, v spodnjih plasteh ozračja pa iznad Sredozemlja dokaj vlažen zrak."

Od 5. do 10. novembra

Nad srednjo Evropo se bo okrepilo območje visokega zračnega tlaka in predvidoma vztrajalo dlje časa.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Pričakujemo suho jesensko vreme. "Največ sonca bo na Primorskem in v gorah, drugod bo ob jutrih in dopoldnevih precej megle ali nizke oblačnosti," še napovedujejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo večinoma med nič in pet, popoldanske pa med 10 in 15 stopinjami Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Sienna_Skinner
    Sienna_Skinner 17:07 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plačo znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem ........ >>>>>>>> DouCash.Com

  • djdj 17:02 02.november 2020.

    Ha, ha :( Arso. Še vedno niso posodobili napovedi. Za zahod so napovedovali sonce. Že cel dan je oblačno in občano megleno. Na njihovi strani še vedno kaže sončno vreme za ponedeljek.