Slovenija
8938 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme konec septembra in začetek oktobra

Jesen Profimedia
Popoldne nas čakajo nevihte z močnejšimi nalivi.

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme, dež se bo popoldne krepil in zvečer razširil nad vso Slovenijo. "Jutri zjutraj bodo padavine ponehale, oblačnost se bo trgala," pišejo pri Agenciji za okolje.

Popoldan nevihte in nalivi

Danes bo pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne se bodo pojavljale krajevne padavine, ki se bodo popoldne okrepile in proti večeru razširile na vso Slovenijo. "Predvsem na jugu bodo nastajale tudi nevihte z močnejšimi nalivi," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija."

Ponoči bodo padavine od zahoda oslabele in zjutraj večinoma tudi ponehale. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, ob morju okoli 16 stopinj Celzija.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Jutri dopoldne se bo oblačnost trgala, na zahodu se bo delno razjasnilo. "Popoldne bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca bo na Primorskem," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija."

Od 26.septembra do 1. oktobra

Nad Evropo bodo po pisanju Arsa prevladovali višinskimi vetrovi zahodnih smeri. "Atlantske vremenske motnje bodo prek zahodne občasno dosegle tudi srednjo Evropo in območje Alp," razlagajo pri Arsu. "Nad nami bo razmeroma topla in občasno vlažna zračna masa."

V četrtek bo nekaj dežja, v petek pa bo večinoma sončno. "Od sobote do torka se bo verjetnost za padavine spet povečala," pišejo pri Arsu. "Vse dni bo dokaj toplo, jutranje temperature bodo med 10 in 15, najvišje pa večinoma okoli 20 stopinj Celzija."

Napoved za začetek oktobra še negotova

Toplejšega vremena z veliko sonca na začetku si po napovedih portala Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, ne moremo obetati. "Posebej izrazit s poskusom vdora arktičnega zraka je evropski model, ki kaže da naj bi se ciklonsko območje iznad severnega dela Atlantika v zadnjih dneh septembra oz. na začetku oktobra preselilo nad vzhodni del Evrope, kjer naj bi dalj časa stagniralo," pišejo pri Ciklon.si. "To bi za nas pomenilo nove in nove vdore arktičnega zraka iznad Skandinavije in občasno spremenljivost z dokaj nizko meja sneženja, v visokogorju naj bi imeli prve snežne padavine."

Ameriški GEFS postavlja azorski ciklon bližje nam, kar pomeni več sonca v bistveno bolj suhi zračni masi. "Ko sta se  evropski in ameriški model nazadnje tako razlikovala, je na kratki rok slavil ameriški model," pišejo pri Ciklon.si, kjer se glede na trenutne kazalce bolj nagibajo k relativno suhem in normalno toplem nadaljevanju jeseni. "Sicer nas naslednji teden čaka kar nekaj padavin, atlantske frontalne motnje bodo občasno vplivale na nas, prvo predfrontalno poslabšanje je tu, drugo sledi v sredo zvečer in tretje v noči na nedeljo, sonca pa ne bo ravno veliko. Še največ ga bo v četrtek popoldne in večji del petka. Bomo pa v bolj topli in vlažni zračni masi, zato bodo predvsem jutra toplejša kot pretekle dni, saj bo večinoma nad deset stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.