Slovenija
20529 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Megla
Temperature bodo avgustovske. Kdaj končno ohladitev?

Vremenoslovci za danes dopoldne bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji napovedujejo še pretežno oblačno, v Posočju lahko pade kakšna kaplja dežja. "Popoldne se bo jasnilo," pišejo pri Agenciji za okolje. "Proti vzhodu bo precej jasno. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ki bo popoldne slabel. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 19, drugod od 21 do 25 stopinj Celzija."

Jutri bo precej jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. "Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju do 15, najvišje dnevne od 20 do 25 stopinj Celzija," napovedujejo pri Arsu.

V sredo in četrtek bo precej jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Še bo toplo.

"Nad zahodno Evropo in Baltikom se razteza obsežna frontalna cona," razlagajo pri Arsu. "Nad vzhodno Evropo in Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. Od juga nad naše kraje doteka topel in postopno vse bolj suh zrak."

Od 23. do 28. oktobra

Nad srednjo Evropo in Balkanom bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. "Nad zahodno Evropo pa se bo v začetku obdobja poglabljalo ciklonsko območje, ki se lahko nato postopno širilo proti osrednjemu Sredozemlju in ob koncu obdobja vplivalo na naše kraje, a je točen razvoj še negotov," pravijo pri Arsu. "V višinah bodo nad našimi kraji prevladovali jugozahodni vetrovi."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Prevladovalo bo sončno vreme. "Zjutraj in dopoldne se bo po nižinah v notranjosti lahko zadrževala megla ali nizka oblačnost," pišejo pri Arsu. "Verjetnost za padavine bo majhna, ob koncu obdobja pa bi se lahko nekoliko povečala. Najvišje dnevne temperature bodo še okoli 20 stopinj Celzija."

Lahko končno pričakujemo ohladitev?

Portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da nas še naprej čakajo nadpovprečno visoke temperature. "Temperature po Evropi so ponekod izjemno visoke za ta letni čas, lahko bi rekli kar poletne," pišejo pri Ciklon.si. "Tako bo ostalo še nekaj časa, dolina s hladnejšim zrakom nad jugozahodno Evropo se še naprej pomika proti jugu, proti obalam na severu Afrike. V torek, ko bo dosegla najnižjo točko, pa se bo začela pomikati proti vzhodu, vendar to na vreme pri nas ne bo vplivalo."

Vlažni jugozahodni vetrovi ki so prinašali oblačnost in na zahodu tudi padavine, bodo po napovedih portala oslabeli in že danes se bo oblačnost povsod začela trgati. "Čaka nas par lepih jesenskih dni s previsokimi temperaturami," napovedujejo pri Ciklon.si. "Ob koncu naslednjega tedna pa naj bi se razmere nad Evropo začele počasi spreminjati. Novo ciklonsko območje nad Azorskim otočjem naj bi dvignilo anticiklon daleč proti severu. Posledično naj bi sledil vdror arktične zračne mase proti Vzhodni Evropi."

A kot poudarjajo, je težko govoriti o tem, ali bo ta arktični zrak prodrl tako zahodno, da bo vplival tudi na vreme pri nas. "Prav tako je loterija govoriti o prihajajoči zimi," pišejo pri Ciklon.si. "Če povemo, da bo nadpovprečna topla, verjetno ne bomo veliko zgrešili." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.