Slovenija
6561 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca septembra

September Profimedia
V naslednjih dneh stabilno vreme, kaj pa potem?

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno jasno vreme, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. "Burja na Primorskem bo popoldne ponehala," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem okoli 27 stopinj Celzija."

Jutri bo jasno z jutranjo meglo po nižinah. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 24 do 28 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo na Primorskem sončno, v soboto bo pihala šibka burja. "Drugje bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo v soboto več popoldne, v nedeljo pa dopoldne," še napovedujejo pri Arsu.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso
Nad večjim delom Evrope je, kot pišejo pri Arsu, območje visokega zračnega tlaka. V višinah se nad našimi kraji zadržuje razmeroma topel in suh zrak.

Od 15. do 20. septembra

Naši kraji bodo v območju visokega zračnega tlaka, ki bo v torek ob prehodu vremenske fronte oslabelo.

"Prevladovalo bo dokaj sončno vreme z jutranjo meglo po nižinah," še napovedujejo pri Arsu. "Le v torek kaže na nekaj padavin in prehodno osvežitev."

September | Avtor: Profimedia Profimedia

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da bodo že danes temperature v južnem delu Francije okoli 30, v nedeljo pa že blizu 35 stopinj Celzija. "Iz Francije pa bo v ponedeljek afriški zrak dosegel tudi nas," pišejo pri Ciklon.si. "Napovedani vdor polarnega zraka se bo sicer zgodil, vendar bo šla njegova pot bistveno vzhodneje, kot je kazalo še pred dnevi."

Do konca meseca suho?

V ponedeljek se bo po napovedih portala lahko na vzhodu Slovenije segrelo tudi do 30 stopinj Celzija. "Če bi bili sredi poletja, bi šlo z lahkoto čez to številko, zaradi že daljših noči pa bo teoretično vsaj okoli pet stopinj hladneje," razlagajo pri vremenskem portalu. "Anticiklon, ki bo zasidran nad zahodno polovico Evrope in bo segal do nas, se v naslednjih dneh ne bo bistveno premaknil."

Padavin glede na takšno sliko po napovedih Ciklon.si ni na vidiku. "Tudi v zadnjih desetih dneh do konca meseca, če ne bo prišlo do bistvenega preobrata, da bi recimo prodrl hladnejši zrak nad vzhodno polovico Evrope, bomo imeli suho vreme," še napovedujejo pri vremenskem portalu. "Lahko pa se tudi zgodi, da bi kakšen nov tropski sistem, ki jih bo v prihodnjih dneh nad Atlantikom kar precej, lahko povsem obrnil ploščo in prinesel spet bolj jesenske temperature, kot smo jih imeli v prvi dekadi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.