Slovenija
70544 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca septembra

Jesensko vreme Profimedia
Lepemu vremenu so šteti dnevi, po dolgem času bi lahko dobili "kar lepo" pošiljko padavin.

"Mnogim se zdi, da je septembra nadpovprečno toplo, vendar temu ni tako," piše Gregor Skok s portala Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Imamo precej bolj sveža jutra od običajnih, kar gre zahvala anticiklonu, suhemu zraku in nizki temperaturi rosišča. Pozna se tudi, da so noči precej daljše. Topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010 je le nekaj zadnjih dni, še vedno pa v vzhodni Sloveniji ponekod več kot dve stopinji hladneje."

Afriškemu anticiklonu so po pisanju portala "šteti dnevi", kar pomeni, da bo še nekaj dni sončno in čez dan zelo toplo. "Kot  kaže bo v torek vrhunec tega toplejšega vala," pišejo pri Ciklon.si. "Temperature čez dan bodo na Goriškem okoli 30 stopinj Celzija, tudi drugod se bodo povsem približale tej vrednosti."

Po dolgem času pošiljka padavin

Anticiklon bo nad Sredozemljem hitro oslabel, atlantske motnje bodo od srede naprej vedno bolj pogoste. "Ob ugodni postavitvi bi lahko dobili po dolgem času lepo pošiljko padavin," pišejo pri Ciklon.si "Padavinsko obdobje s krajšimi presledki bi lahko trajalo precej dolgo, saj se bo anticiklon nekaj časa obnavljal nad Severno Evropo."

Atlantska motnja, ki se bo pomikala prek Srednje Evrope, bo od sredinega popoldneva začela vplivati na vreme pri nas, na vzhodu bo še povečini sončno in prijetno toplo, pred vremensko fronto se bo krepil jugozahodni veter. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, zlasti na zahodu bo občasno deževalo, v petek pa se bodo padavine predvidoma razširile nad vso Slovenijo.

"Že v soboto zjutraj oz. dopoldne pa bomo prišli pod vpliv ciklonskega območja, ki se bo iz zahodnega dela Sredozemlja preselilo nad severni del," pišejo pri Ciklon.si. "Padavine se bodo od zahoda postopno razširile nad večji del Slovenije, razmeroma sveže bo, saj bodo temperature le okoli 20 stopinj Celzija."

V nedeljo kaže na bolj suho vreme, vendar je oddaljenost še precejšnja za zanesljivo napoved.

V zadnji septembrski dekadi bi lahko po pisanju portala s severovzhoda prodrl mrzel zrak, počasi bomo začeli spremljati, kam se bo spustila meja sneženja.

Kaj napoveduje Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje večinoma sončno vreme, na severu bo nastalo nekaj ploh, lahko tudi kakšna nevihta. "Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo do večera ponehala," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Goriškem do 30 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 24 do 28, na Goriškem do 30 stopinj Celzija.

V torek bo pretežno jasno z nekaj visoke koprenaste oblačnosti. V sredo bo še precej sončno, predvsem popoldne bodo v zahodni polovici države že manjše krajevne padavine. Zapihal bo jugozahodni veter.

"Vremenska fronta se razteza od Baltika do Alp in bo danes prehodno nekoliko vplivala tudi na vreme pri nas," razlagajo pri Arsu. "V višinah bo nad naše kraje dotekal topel, a prehodno nekoliko bolj vlažen zrak."

Od 16. do 21. septembra

Prek srednje Evrope se bo našim krajem bližala hladna fronta, od jugozahoda pa se bo proti severnemu Sredozemlju pomikalo manjše ciklonsko območje s fronto. Naši kraji bodo pod vplivom obeh motenj, vremenska fronta od severa nas bo predvidoma prešla v soboto. Še ena fronta se nakazuje povsem ob koncu obdobja.

 | Avtor:

Od četrtka do sobote pričakujemo bolj oblačno vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami in tudi nevihtami. Ohladilo se bo, najvišje dnevne temperature bodo med 20 in 25 stopinj Celzija.. V nedeljo in ponedeljek bo verjetnost za padavine predvidoma manjša, v torek pa se bo spet povečala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2