Slovenija
42370 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do praznikov!

Sneg Profimedia
Kdaj, kje in kako visoko snežno odejo lahko pričakujemo?

"Troposferski polarni vrtinec je trenutno precej močan," piše Gregor Skok pri spletnem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Za La Nino je značilno, da imamo precej aktivno Sredozemlje ob nekoliko bolj valoviti cirkulaciji. Zmeren stratosferski polarni vrtinec lahko proizvaja te blokadne situacije, ki nato privedejo do sneženja po nižinah. Letos je začetek zime precej dinamičen. Po večjem delu nižin snega ni veliko, pri stopinjo do dve nižji temperaturi bi bila slika povsem drugačna."

Nad severnim Atlantikom je globok ciklon in greben nad Evropo. "Mogoče se bo vreme po petku nekoliko umirilo, kar pa ne pomeni, da nas čaka posebej toplo vreme," pišejo pri Ciklon.si. "Greben prinaša dokaj močno adiabatno ohlajanje v nočnem času, temperaturo pa še znižuje snežna odeja, tako da je desetdnevna povprečna temperatura po nižinah precej pod dolgoletnim povprečjem. Realno pričakujem tudi v drugi dekadi precej vdorov proti Sredozemlju, ne bo tako dolgočasno, kot trenutno izgleda."

Po nižinah do pet centimetrov snega

Po nižinah danes večinoma dežuje, sneg se ponekod meša z dežjem. Ponekod lahko po napovedih Ciklon.si zapade tudi do okoli pet centimetrov snega. "Sploh v popoldanskem času, ko bo še nekoliko hladneje," napoveduje Skok.

Ponoči bodo padavine ponehale, jutri nas čaka po meglenem jutru sončno vreme. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med nič in 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Torkovo jutro bo mrzlo in po nižinah megleno, čez dan bo sončno vreme, najvišje temperature bodo med nič in 5, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

V sredo se bo spet pooblačilo

V sredo se bo pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, ob morju jugo. "Padavine se bodo čez dan že pojavljale na zahodu, meja sneženja bo sprva razmeroma nizko, v noči na četrtek pa se bo dvignila tja do 1000 metrov nadmorske višine," še pišejo pri Ciklon.si. "Najvišje temperature bodo med nič in 5, na Primorskem do 9 stopinj Celzija."

Pot sredozemskega ciklona je zaenkrat negotova, spremenljivo vreme pa bi lahko imeli do konca naslednjega tedna. "Ob ugodni poziciji ciklona, bi lahko snežilo tudi v večjem delu nižin," še napovedujejo pri Ciklon.si

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje oblačno vreme s padavinami. "Do večera bo dež povsod v notranjosti prešel v sneg," pišejo pri Arso. "Na Primorskem bo zapihala šibka burja, na Štajerskem in v Prekmurju pa severovzhodni veter. Temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem do okoli 7 stopinj Celzija."

Ponoči bodo padavine ponehale, na zahodu se bo proti jutru že jasnilo. Po nekaterih nižinah bo megleno. Jutranje temperature bodo od -5 do 1, na Primorskem od 2 do 5 stopinj Celzija.

Jutri se bo postopno zjasnilo, ponekod po nižinah pa bo ostala megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 10 deset stopinj Celzija.

V torek bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla.

V sredo se bo po jasnem in ponekod meglenem jutru čez dan od zahoda pooblačilo. Zvečer bodo v zahodni polovici Slovenije že manjše padavine, ki se bodo v noči na četrtek okrepile in razširile na vso državo. Ob morju bo pihal jugo.

 | Avtor:

"Nad Evropo je obsežno območje nizkega zračnega tlaka z vremensko fronto, ki se tudi čez naše kraje pomika proti vzhodu," razlagajo pri Arsu. "Za njo bo od severozahoda dotekal hladnejši zrak."

Od 9. do 14. decembra

Sprva bomo še v ciklonskem območju, ob koncu tedna pa se bo tudi nad naše kraje od zahoda razširilo območje visokega zračnega tlaka. V višinah bo začel pritekati toplejši zrak. Ob koncu obdobja bo anticiklon začel slabeti.

V četrtek bo oblačno, občasno bodo še rahle padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. V petek bo verjetnost za padavine že manjša, od sobote do torka pa bo suho vreme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • TistoPravo 07:45 06.december 2021.

    Vedno je zgodna zima bolj dobrodošla, kot pozna....narava se kot kaže postavlja nazaj v svoje okvirje ki smo jih že poznali in uživali v tem...tudi poleje smo imeli tisto pravo takoj iz začetka meteorolškega obdobja poletja, pa tudi jesen je ...prikaži več bila septembra čudovita

  • Avatar Sarsviolla
    Sarsviolla 22:46 05.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:46 05.december 2021.

    Ha ha ha mogoče bo, lahko pričakujemo,... tako se dela vremenska napoved. Če ne bo eno bo pa druga ali celo tretje in za to se hodi v šolo. Tako napoved lahko pišem tudi jaz.