Slovenija
39080 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine januarja

Mrzlo jutro Profimedia
Kakšno bo vreme do sredine meseca?

Portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da nas po obilni pošiljki padavin, ko je v Ratečah zapadlo 135 centimetrov snega čaka bolj suho obdobje. "Sedaj se zdi, da bo vsaj nekaj časa konec s padavinami nad zahodno polovico Slovenije," napoveduje Gregor Skok. "Po obilnem sneženju na severozahodu decembra 2008 je v januarju pritisnil  mraz in nekaj podobnega se kaže tudi sedaj. S to razliko da imamo sedaj v igri močno oslabljeni polarni vrtinec."

Padavinam bodo sledili suhi dnevi z mrzlimi jutri

Proti jutru se bodo začele od juga znova pojavljati krajevne padavine, ki jih bo več v vzhodni polovici Slovenije, po nižinah bo deževalo. "V torek bo spremenljivo oblačno, ponekod po nižinah bo megleno, nekaj sonca bo zlasti na Primorskem, v noči na sredo pa se bodo od juga začele pojavljati padavine," pišejo pri Ciklon.si. "Zadnji izračun evropskega modela jih je precej zmanjšal, poleg tega je še za stopinjo toplejši. V večjem delu nižin bo deževalo, na severozahodu pa rahlo snežilo. Padlo bo zelo malo padavin, v večjem delu Slovenije med pet in deset milimetri. V sredo bo nastalo še nekaj ploh, potem pa bo sledilo nekaj suhih dni z mrzlimi jutri in nekaj sonca."

Januar se je začel z novo obilno snežno pošiljko na severozahodu. V Ratečah ga je 135cm, podobno kot v La Nina zimah, ki...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 03. januar 2021

V zahodnem Sredozemlju bo po pisanju portala nastalo izrazito ciklonsko območje. "Ciklon se bo začel pomikati proti vzhodu, kako severno oz. južno bo šla njegova pot, je zaenkrat še neznanka. Lahko bi v soboto popoldne in nedeljo vplival na vreme pri nas," pišejo pri Ciklon.si in dodajajo, da je zaenkrat videti bolj suho nadaljevanje, pri katerem bi imeli sredi januarja dolino stacionirano nad vzhodnim delom Evrope, nad območje Alp pa bi v višinah od severozahoda pritekal mrzel in suh zrak. Padavine bi bile bolj pogoste na jugovzhodu Evrope.

Pri Ciklon.si opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem se njihova zanesljivost z vsakim dnem zmanjšuje. 

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje oblačno vreme, pojavljale se bodo rahle padavine, po nižinah predvsem rahel dež. "Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah okoli 0, na Primorskem do 10 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

Jutri bo pretežno oblačno in zjutraj ponekod po nižinah megleno. Nekaj sonca bo sredi dneva zlasti v višjih legah ter na Primorskem. Proti večeru in v noči na sredo bodo padavine od juga prehodno zajele vso Slovenijo. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -4, najvišje dnevne od 0 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Predvsem v visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

Do srede zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. V sredo čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, tudi snežnimi.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek se bo delno razjasnilo, zjutraj in dopoldne bo po nižinah precej megle in nizke oblačnosti.

"Nad Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "S šibkimi južnimi vetrovi doteka k nam v višinah vlažen in postopno nekoliko hladnejši zrak."

Od 7. do 12. januarja

V četrtek in verjetno še v petek bo nad naše kraje od zahoda segalo območje visokega zračnega tlaka. V višinah nad našimi kraji se bo postopno nekoliko ohladilo. Ob koncu tedna bodo nad Sredozemljem spet nastajali cikloni, za katere pa se žal še ne da točneje napovedati, ali bodo vplivali tudi na vreme pri nas ali nekoliko južneje.

V četrtek in petek bo zelo verjetno suho vreme, predvsem na Primorskem bo tudi nekaj sonca. Ob koncu tedna bodo padavine spet nekoliko verjetnejše, v primeru padavin bo tudi po nižinah lahko snežilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • gessepcco 14:03 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • rospioti 10:32 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks