Slovenija
18054 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine junija

Oblaki Profimedia
Kaj nas čaka?

Po napovedih vremenskega portala Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, do 15. junija ni videti stabilnega vremena. 

"Afričan je tako visoko, kot je ponavadi konec aprila," piše Ciklon.si. "Zato tako zlahka prihajajo globoka ciklonska območja iznad Arktike oz. Atlantika nad Srednjo Evropo. Eno tako se bo po pričakovanjih odcepilo in se spustilo v sredini tedna in se pretvorilo v višinsko jedro hladnega zraka. Najprej bo prineslo ohladitev Španiji in Portugalsk, nato bo začelo potovati proti vzhodu in nas ob koncu tedna tudi doseglo."

V prihodnjih dneh se bo vreme po napovedih vremenskega portala nekoliko izboljšalo, saj se bo od zahoda postopno začel krepiti anticklon, vendar bodo kljub temu v popoldanskem času nastajale plohe, ki bodo sploh v sredo zelo pogoste.

Okoli 8. junija občutna ohladitev

"Smer višinskih vetrov se bo sredi tedna spremenila iz severnih v izrazito zahodne do jugozahodne," pišejo pri Ciklon.si. Od četrtka naprej nas po napovedih portala čaka spremenljivo vreme s pogostimi padavinami. "Sprva bo še toplo, okoli 8. junija pa je videti prehod vremenske fronte in občutno ohladitev v spodnjih plasteh ozračja," pišejo pri Ciklon.si. "Od severa bo začel pritekati za ta letni čas res mrzel zrak. Še posebej je mrzel je kontrolni izračun evropskega modela, ki kaže čez dan ponekod le malo nad deset stopinj Celzij."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes v zahodni Sloveniji napoveduje precej sončno vreme, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, na vzhodu tudi pretežno oblačno. "Pihal bo severni do severovzhodni veter," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Goriškem in ob morju do 25 stopinj Celzija."

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastale posamezne plohe. "Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, na Goriškem in ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 20 do 24 stopinj Celzija."

V sredo bo povečini sončno, popoldne bodo nastale krajevne plohe ali nevihte. V četrtek bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno deževalo, na vzhodu pa bo še večinoma sončno.

"Nad severno polovico Evrope je šibak anticiklon, nad Alpami in severnim Sredozemljem pa območje enakomernega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od severa k nam doteka občasno bolj vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od 4. do 9. junija

V četrtek bo nad zahodno in srednjo Evropo ciklon z vremensko fronto, ki se bo proti vzhodu predvidoma pomikala severno od Alp."V višinah zapihal zahodni do jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Proti Alpam bo iznad Sredozemlja pritekal toplejši in tudi bolj vlažen zrak. Ob koncu tedna bo naše kraje prešla kakšna vremenska motnja, v ponedeljek pa se bo prehodno okrepilo območje visokega zračnega tlaka."

V četrtek bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji občasno deževalo, na vzhodu pa bo suho. "Pihati bo začel jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Od petka do ponedeljka lahko pričakujemo občasne padavine, ki bodo pogostejše in izdatnejše v zahodni Sloveniji, na severovzhodu pa bodo manj verjetne. Predvsem v petek in soboto bo še pihal jugozahodnik."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.