Slovenija
26726 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine meseca

Jesensko vreme Profimedia
Za vikend lepo, kaj pa potem?

"Začela se je meteorološka jesen in z njo tudi bistveno nižje temperature, kot smo jih imeli še nekaj dni nazaj," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Na naš še vedno vpliva višinsko jedro hladnega zraka, ki pa bo počasi oslabelo in od zahoda se bo nad Slovenijo razširil anticklon. Tokrat ne bo to afriški, ampak azorski. Temperature bodo zlasti čez dan postopno višje. Sicer vsi modeli kažejo nekoliko manj kot pred nekaj dnevi, tridesetica je za vikend možna na Primorskem, drugod pa bo šlo lokalno do 28 stopinj Celzija."

Že na začetku naslednjega tedna pričakujejo novo atlantsko motnjo. "Videli bomo prehod oslabljene vremenske fronte in nastanek sekundarnega ciklona nad Genovskim zalivom," pišejo pri Ciklon.si. "Ob prehodu fronte bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. Kakšnih močnejših neviht pa ne bo, bolj bo šlo za plohe krajevnega značaj oz. jesenski dež. Nato pa nas do konca tedna čaka lepo jesensko vreme, v torek bo še vetrovno, v sredo pa bo tudi burja na Primorskem oslabela. Jutra bodo zaradi jasnine sveža, med 10 in 15 stopinj Celzija, čez dan pa prijetno, tja do 25 stopinj Celzija, na Primorskem še malo več."

"Proti sredini meseca bi lahko gledali velik kontrast med zahodno in vzhodno polovico Evropo z značilnim islandskim minimumom. To pomeni, da bo nad vzhodnim delom Evrope in zahodnim delom Rusije suho in pretoplo, nad zahodno polovico pa bodo temperature nekoliko pod povprečjem. Mi bomo pod toplimi in vlažnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi, kar pomeni občasno spremenljivost in razmeroma toplo vreme."

Ciklon.si

Agencija za okolje za popoldne napoveduje delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, bolj oblačno bo v severni polovici Slovenije, kjer bodo nastajale krajevne plohe. "Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, na Primorskem do 25 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si.

Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, ponekod v severni Sloveniji bo rahlo deževalo. Popoldne bo delno jasno, nastale bodo še kratkotrajne krajevne plohe. Proti večeru se bo povsod zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, ob morju 15, najvišje dnevne od 19 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo pretežno jasno in topleje, jutro bo ponekod megleno.

 | Avtor:

"Od zahoda sega nad srednjo Evropo, severozahodni Balkan in severni Jadran šibko območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Med Baltikom in severnim Jadranom je obsežno višinsko jedro hladnega zraka. Nad naše kraje s šibkimi severnimi vetrovi doteka razmeroma vlažen in v višinah hladen zrak."

Od 6. do 11. septembra

Območje visokega zračnega tlaka bo v nedeljo oslabelo, v ponedeljek nas bo prešla oslabljena vremenska fronta, nato pa se bo nad srednjo Evropo in zahodnim Balkanom nova zgradilo območje visokega zračnega tlaka.

V nedeljo bo pretežno jasno in toplo. V noči na ponedeljek bodo na severu že krajevne padavine, ki se bodo v ponedeljek čez dan pojavljale tudi drugod. Od torka do petka bo verjetnost za padavine majhna. Po prehodni ohladitvi bo od sredine tedna spet topleje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.