Slovenija
30693 ogledov

Srednjeročna napoved: To nas čaka do sredine septembra

Oblaki Profimedia
Arso za danes izdal opozorilo. Kako bo v prihodnjih dneh?

"Končuje se meteorološko poletje. Mnogi so glede na sezonske napovedi, zlasti Acciweatherja pričakovali ekstremno vroče poletje," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Na koncu bo zmerno vroče za to tisočletje, v Ljubljani s povprečno temperaturo zraka 21,3 stopinj Celzija. Od začetka meritev je bilo prvo bolj vroče poletje od letošnjega leta 2003, ki je še vedno najbolj vroče s povprečno temperaturo 23,4 stopinj Celzija. V Ljubljani bo verjetno osmo najtoplejše poletje za poletji leta 2003, 2019, 2017, 2012, 2015, 2018 in 2011. Če pogledamo padavinsko sliko Srednje Evrope, je bilo v osrednjem delu normalno namočeno in nekoliko bolj namočeno v zahodni Sloveniji (8. junij) in Prekmurju (25.julij)."

Pozor! Proti Štajerskem se iz jugovzhoda pomika močnejša nevihtna linija s silovitim vetrom ter nalivi. Lokalno lahko...

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 30. avgust 2020

Današnja debela toča na območju Šentjanža (Dolenjska). Foto: Janja Bale

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 30. avgust 2020

Pred nami je po pisanju Ciklon.si vremenska fronta - padavine se zelo hitro gibljejo od jugozahoda proti severovzhodu, kar pomeni da piha v višinah močan veter. "Tako so na Kredarici že nekaj časa sunki vetra do 145 kilometrov na uro," pišejo pri Ciklon.si. "Na vzhodu je še sončno in poletno vroče. Od zahoda pa se bliža nov val padavin. Do jutri zjutraj bo v zahodni in osrednji Sloveniji padlo še okoli 50 milimetrov padavin."

Prebudili se bomo v sončno jutro

V prvem delu noči bodo padavine po napovedih vremenskega portala ponehale, delno se bo razjasnilo, tudi veter bo oslabel. "Prebudili se bomo v sončno jutro, vendar se bo že dopoldne od juga hitro pooblačilo in popoldne bo večinoma deževno, glavnina padavin bo tokrat nad vzhodno in deloma osrednjo Slovenijo," pišejo pri Ciklon.si. "Zvečer bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Na prvi dan meteorološke jeseni bodo zjutraj padavine postopno ponehale, popoldne bo nastalo še nekaj ploh. Dnevne temperature bodo občutno nižje, le okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem tja do 25 stopinj."

Končuje se meteorološko poletje. Mnogi so pričakovali po sezonskih napovedih zlasti accuweatherja ekstremno vroče...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 30. avgust 2020

Podobne temperature bodo po napovedih Ciklon.si tudi v sredo in četrtek, saj bo le na Primorskem večinoma nad 25 stopinj Celzija, zlasti na severu pa lahko nastane kakšna ploha. "V petek pa bo višinsko jedro hladnega zraka nad nami postopno oslabelo in od zahoda se bo hitro razširil greben z bistveno toplejšim zrakom," napovedujejo pri vremenskem portalu. "To pomeni da bo ozračje bolj stabilno in tudi toplejše vreme se nam obeta ob koncu naslednjega tedna. V soboto in nedeljo bo lahko spet poletno s temperaturami tja do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija. Vremenske fronte pa se bodo večinoma pomikale čez Severno Evropo."

Kaj pravi Arso?

Tudi Agencija za okolje napoveduje, da bodo padavine ponoči povsod ponehale, delno se bo razjasnilo.

"Jutri čez dan se bo od juga spet pooblačilo, popoldne bo pričelo deževati," pišejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Goriškem in ob morju do 25 stopinj Celzija."

OPOZORILO

Popoldne bodo po Sloveniji možna krajevna neurja. Umiritev pričakujemo v noči na ponedeljek.

V torek dopoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo.

V sredo bo sončno, popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha.

"Nad srednjo Evropo in severnim Sredozemljem je ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Hladna fronta bo popoldne prešla Slovenijo."

Od 3. do 8. septembra

Sprva bo na vreme pri nas še vplivalo višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka, v drugi polovici tedna pa se bo postopno otoplilo.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek lahko ob sicer dokaj sončnem vremenu popoldne še nastane kakšna kratkotrajna ploha, ob koncu tedna pa kaže na precej jasno in postopno spet toplejše vreme. V notranjosti se bo segrelo nad 25, na Primorskem pa do 30 stopinj Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.