Slovenija
13765 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine septembra

Oblaki Profimedia
V Španiji in na JZ Francije do 40 stopinj. Kaj pa pri nas?

"Redko se zgodi da vidimo na kartah pravo sušo in to vse do konca izračunov," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Do 15. septembra nam ECMWF namenja le nekaj kapelj dežja, pa še to le na severozahodu. Drugod se bo suša samo še stopnjevala."

Pojasnjujejo, da se bo nad Azorskim otočjem začelo poglabljati ciklonsko območje, vročina bo sprva pritisnila nad jugozahodno Evropo. "V Španiji in na jugozahodu Francije bodo danes in v torek temperature blizu 40 stopinj Celzija," piše Gregor Skok. "Tudi v Angliji bo povsem poletno s temperaturami blizu 30 stopinj Celzija. Od srede naprej se bo središče območje visokega zračnega pritiska preselilo proti južnemu delu Skandinavije in se nato počasi spuščalo proti jugu oz. območju Alp. Kar pomeni, da lahko tudi pri nas ob koncu naslednjega tedna pričakujemo višje temperature."

Razlika med vzhodom in zahodom Evrope

Dodajajo, da bo velika razlika med zahodnim in vzhodnim delom Evrope, kjer bo bistveno hladneje zaradi arktične doline, ki se je že vdrla vse do Sredozemlja. "Od nje se bo odcepilo jedro in nastal bo sredozemski ciklon, zato bomo v prvi polovici prihodnjega tedna v razmeroma svežem vzhodnem zračnem toku s prijetnimi temperaturami," napovedujejo pri Ciklon.si. "Prevladovalo bo sončno vreme s hladnimi jutri, čez dan pa bo večinoma med 19 in 24 stopinjami Celzija, na Primorskem bo ob šibki burji do 28 stopinj."

V drugi polovici naslednjega tedna se bo anticiklon pomikal vse bolj južneje in odbijal napade z Atlantika proti severu Evrope in Sredozemlju. "Pri nas se bo pri nas še naprej nadaljevalo večinoma sončno in nekoliko toplejše vreme," pišejo pri Ciklon.si. "Čez dan bodo temperature večinoma presegale 25, na Goriškem pa bo lahko blizu 30 stopinj Celzija."

Dodajajo, da obstajajo razlike v napovedih med ameriškim in evropskim modelom - ameriški napoveduje osvežitev, ki se razširi iznad Skandinavije, medtem ko kaže evropski model na toplejše in bolj vlažno vreme ter spremenljivo obdobje med 14. in 16. septembrom. "Pri takšni vremenski sliki imamo ponavadi več padavin na zahodu, na vzhodu pa ob razmeroma sončnem vremenu precej visoke temperature," še razlagajo pri Ciklon.si.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno jasno vreme. "Pihal bo vzhodni veter, ponekod na Primorskem šibka burja," razlagajo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo od severozahoda povečala visoka oblačnost. Še bo pihal vzhodni veter, ponekod na Primorskem šibka burja. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, ob morju okoli 15, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

"Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "Ob šibkih vetrovih se nad nami zadržuje razmeroma topel in suh zrak."

Od 9. do 14. septembra

Naši kraji bodo pod vplivom območja visokega zračnega tlaka s središčem nad severno in vzhodno Evropo. Nad nami se bo zadrževal topel in suh zrak.

 | Avtor:

Prevladovalo bo sončno vreme, le zadnji dan obdobja bo predvidoma več oblačnosti, nekoliko se bo povečala tudi verjetnost za krajevne padavine. Toplo bo, najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 29 stopinj Celzija.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.